ISTRAŽIVANJE IPSOSA

Birači Mosta su srednje dobi i visokoobrazovani

18.11.2015 u 09:26

Bionic
Reading

Ante Šalinović, voditelj istraživanja Ipsosa, gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV profilirao je birače tri najvažnija politička bloka nakon nedavnih parlamentarnih izbora. Naime, osim odgovora za koga su glasali, više od 30.000 ispitanika dalo je anonimno i osnovne podatke o dobi, spolu, obrazovanju te ostale demografske pokazatelje

'Birači Mosta su u prosjeku nešto više visokog obrazovanja nego što je prosječna populacija Hrvatske i to je karakteristično za njih. Druga karakteristična stavka koja razbija predrasude o Mostu jest to da su njihovi birači srednje životne dobi. I to nisu glasači koji su na prethodnim izborima glasali za neki od dva vodeća bloka', rekao je Šalinović u emisiji 'Veto'.

Što se birača SDP-a i njegovih partnera tiče, Šalinović je naveo da je tu primjetan zaokret u profilu birača sklonijih lijevim opcijama.

'Njihovi birači su isto tako više obrazovaniji i nešto više urbaniji. Ono što je specifično za SDP jest da je njima sklonija starija biračka populacija. Jedno vrijeme je, do prije četiri, pet godina, lijevim opcijama bila sklonija mlađa populacija, a to se značajno promijenilo i sada ih podržava većinom starija populacija. To se hipotetski može promijeniti i teško je špekulirati kako će to dalje ići', objasnio je Šalinović.

Što se HDZ-a tiče, osim po malo većoj, ali neznatnoj razlici prema ruralnijoj populaciji, ona je puno umjerenija.

'HDZ ima puno ravnomjerniju strukturu birača. Njihova struktura birača prati opću populaciju Hrvatske i to je prosječno tijelo koje otprilike jednako prati različit segment strukture birača', rekao je Šalinović.

Potvrdio je da načelno stoji teza da konzervativniji, desniji birači rjeđe pristaju odgovoriti na pitanja iz anketa, ali da se okreće i taj trend.

'Nije to samo u Hrvatskoj, već i u svijetu, pojava da konzervativni birači nisu skloni anketama. Ali u zadnjih pet, šest godina to je sve manje izraženo i nije velik problem jer se te devijacije ponderiranjem mogu dovesti u realan opseg', zaključio je Šalinović.

405012 ,405060 ,405056 ,405016