DOBRODOŠAO MOST, ALI...

Čačić: Spreman sam biti premijer

17.11.2015 u 10:24

Bionic
Reading

Radimir Čačić, predsjednik Reformista koji je jutros došao na Iblerov trg dati potpis Zoranu Milanoviću kao mandataru, ponovio je da je skloniji lijevoj opciji, no ako ne bude dogovora s Mostom, ne isključuje davanje podrške i desnoj opciji, kao što je i kazao gostujući jutros u emisiji Novi dan N1 televizije, dodavši kako mu se čini da je HDZ sada spremniji na reforme nego što je to bio u kampanji

'Prvu šansu dat ćemo lijevom centru jer nam je bliži. Trenutačno smo razgovarali s premijerom tehničke vlade Zoranom Milanovićem. Dobro se poznajemo i znamo kakve su naše pozicije, a razgovarao sam ozbiljno i s Tomislavom Karamarkom, s kojim isto imam vrlo korektan odnos', kazao je Radimir Čačić gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije te dodao da je 'pojava Mosta u smislu reformi dobrodošla, a pitanje je samo koliko imaju snage i sposobnosti jer nisu stranka, nego su platforma, skup pojedinaca'.

Upitan je li točno da je bilo kombinacije na stolu da on postane mandatar, jer je Most rekao da ne želi ni Milanovića ni Karamarka, Čačić je odvratio: 'To nije nešto u čemu sam ja sudjelovao na bilo kakav način. Pretpostavljam da je to zato što su te osnovne reformske poruke, koje su neizbježne, uglavnom iste. Sve što smo mi izrekli znaju i HDZ i SDP, samo je pitanje spremnosti da se to kaže u kampanji, odnosno kad završe izbori da se to realizira. Most je u tom smislu dobrodošao faktor.'

'Moj politički put od 90-ih do danas je jasan svima, ali isto tako ne možemo dalje s političkim sukobima. Bez obzira na to što podržavam lijevi centar, spreman sam podržati i desni. Očekujem od Mosta da zna da politika pretpostavlja spremnost na odgovornost. Spreman sam preuzeti odgovornost, to sam rekao puno puta. Nije uloga čovjeka u izvršnoj vlasti da podređuje svoje postupke željama javnosti, nego da u njihovom interesu donosi potrebne odluke', podsjetio je Čačić.

Imajući na umu procjene da je mjesec dana neki realni rok za formiranje Vlade, a Most sada ne izgleda odlučan u onome što želi, Čačić je upitan koliko javnost ima strpljenja za njihove pregovore, a on je odgovorio: 'To je traženje načina da se prebaci odgovornost na nekog drugog, tako se ne može voditi država. Ako imate ljude koji su došli iz PGS-a, HNS-a, od Željke Markić... To su potpuno različiti prostori i nemam loše mišljenje o njima, ali to ne može biti snaga koja vodi zemlju. Oni nisu stranka, nego skupina ljudi. Stranka ima svoje korijene, ljude, zajednički smjer... A zašto su građani glasali za njih? Zbog nade, ona zadnja umire. Pojavilo se nešto što je dobro izgledalo, ali ne može dati brz rezultat', zaključio je Čačić.