DRAŽEN LALIĆ U OTVORENOM

'Da nema Mosta, trebalo bi ga izmisliti'

12.11.2015 u 08:51

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista danas je započeo pregovore sa SDP-om i HDZ-om. Traže vladu nacionalnog jedinstva, najavljuju proces usuglašavanje reforma s obje stranke, a nakon prve dvije faze definirao bi se i mandatar nove vlade

Koje su pozicije SDP-a i HDZ-a, je li izglednija vlada nacionalnog jedinstva ili novi izbori, bila su neka od pitanja večeras u Otvorenom u kojem su gostovali Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, novinar Večernjeg lista Dražen Ćurić i novinar Jutarnjeg lista Gojko Drljača.

Večerašnje događaje Dražen Ćurić naslućivao je već nekoliko dana - očito postoje barem dvije struje u Mostu: jedna Bože Petrova koja ne želi koalirati ni s kim, a druga Drage Prgometa koja je zainteresirana za ulazak u izvršnu vlast i sklona SDP-u. Ako se dogodi veliko napuštanje Mosta, Prgomet će morati preuzeti veliku odgovornost na sebe jer nema izborni legitimitet te biti poput neke vrste trojanskog konja kojeg je SDP ubacio u Most.

Most treba motriti kao zasebnog aktera, rekao je profesor Dražen Lalić, a proces u kojem se ta stranka trenutačno nalazi dulje će trajati. Vladu nacionalnog jedinstva Lalić smatra da, iako je to gotovo utopija, građani trebaju pozdraviti jer su problemi toliko teški da se moraju rješavati zajedno.

Osnovno pitanje nije tko će sastaviti vladu već kako će se provesti reforme koje će izbaviti zemlju iz krize; a Most ima relativno slabe kadrovske i kognitivne kapacitete te će trebati stručnjake, rekao je profesor. Da nema Mosta, trebalo bi ga izmisliti, rekao je Lalić, te je važno pružiti šansu toj opciji, dok god je kohezivna. Članovi Mosta ideološki su različiti, ali se i dalje drže zajedno, a osim toga to je stranka koja stremi zauzimanju položaja, a između ostalog moramo prihvatiti okolnost da možda postoji jedan akter kojem je više stalo do općeg dobra nego svojeg interesa. Ako dođe do izvanrednih izbora, to neće biti tragedija, zaključio je Lalić za HRT.

Profesor Ivan Rimac teško može zamisliti vladu nacionalnog jedinstva, jer su oba lidera velikih blokova takve ličnosti koje neće prihvatiti suradnju. Novinar Gorko Drljača smatra da je Mostov prijedlog administrativne reforme i podjele Hrvatske na tri-četiri regije dobra stvar, ali s druge strane programski paket Mosta u cijelosti nije ništa bolji od paketa drugih.