SASTANAK U VEČERNJIM SATIMA

Petrov tvrdi da nema raskola, Prgomet se tajno sastao s Milanovićem

11.11.2015 u 08:50

  • +17

Članovi MOST-a nezavisnih lista dolaze u prostorije stranke

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Bionic
Reading

'Most od SDP-a i HDZ-a traži da se osnuje Vlada nacionalnog jedinstva', kazao je šef Mosta Božo Petrov na konferenciji za medije nakon što je danas najprije prisustvovao internom sastanaku članova Mosta, a potom u posebnom izaslanstvu obavio razgovore s predstavnicima SDP-ove i HDZ-ove koalicije.

20:43 Drago Prgomet potvrdio je Večernjem listu da je danas razgovarao sa Zoranom Milanovićem. Na naše pitanje jesu li se sastali u stanu ministra obrane Kotromanovića, Prgomet nije želio konkretno odgovoriti. Samo je dodao da je razgovarao i s Milanovićem i s Karamarkom i s Reinerom i da od razgovora ne bježi. Na ponovljeno pitanje je li se s Milanovićem sastao u stanu Kotromanovića, rekao je da je sve što je mislio reći već rekao. 

Slobodna Dalmacija pitala je Kotromanovića je li se navedeni susret doista dogodio u njegovom stanu, no on je rekao da su to - špekulacije.

19:15 Nakon sastanka Božo Petrov demantirao je da je u Mostu došlo do raskola.

'Jači smo nego ikada. Ponašanje Mosta pokazuje koliko smo homogeni, sve ostalo su spinovi i insinuacije koje dolaze iz drugih tabora', rekao je Petrov

Za priče o raskolu s Dragom Prgometom kaže da nemaju smisla, prenosi N1

19:10
Sastanak u Mostu je završio, a kako javlja HRT na njemu nije prisustvovao Drago Prgomet. Poslijepodne je od njegove glasnogovornice Sanele Dropulić priopćeno da do daljnjeg neće davati izjave za medije.

18:00
Most je u 18 sati počeo novu sjednicu Nacionalnog vijeća nakon što je dvjema velikim koalicijama predložio osnivanje jedinstvene vlade sastavljene od Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste te Mosta. Novinari ispred sjedišta Mosta čekaju završetak sjednice i izjave.

17:26 Tomislav Karamarko, šef HDZ-a razgovarao je s novinarima nakon konferencije za medije u Mostu. Ni za njega Vlada nacionalnog jedinstva nije opcija.

'Nama to nikako ne odgovara jer kako ćemo sjestit za isti stol s onima koji su upropastili hrvatsko gospodarstvo', komentirao je ideju o jedinstvenoj vladi, prenosi Nova TV.

17:15
Nakon što je Božo Petrov, čelnik Mosta na konferenciji za medije kazao kako je SDP-u i HDZ-u predložio Vladu nacionalnog jedinstva koju bi činili ljudi iz svih triju stranaka iz SDP-a službeno ništa nisu željeli komentirati. Međutim, tportal neslužbeno doznaje iz lijeve opcije da će se o prijedlogu Mosta još razgovarati, ali da u ovom trenutku nisu spremni prihvatiti ponuđene prijedloge. Tportalu je potvrđeno da je Most ponudio Vladu u kojoj bi sjedili predstavnici Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste, ali i drugih stranaka i stručnjaci. Most mogućeg ime mandatara na sastanku nije iznosio.

16:40 Š
ef Mosta Božo Petrov obratio se javnosti nakon obavljenih pregovora s SDP-om ili HDZ-om. 

'Hrvatska treba jedinstvo. Na vrlo jedanostavan način smo između sebe prevladali podjele iako smo bili heterogeni, jer znamo da u Hrvatskoj prioritet gospodarski program. Na takav način smo pristupili prema HDZ-u i SDP-u. Očekujemo da taj dio razumiju i prihvate i da se u Hrvatskoj pokuša napraviti jedinstvena vlada sastavljena od Domoljubne koalicije, Hrvatska raste i Mosta s treće strane. To je jedini uvjet da se sprovede paket reformskih mjera. Ako želite napraviti reformu u javnoj upravi vi trebate 2/3-sku većinu jer zahtjeva usrtavne promjene. 

Sve drugo s naše strane bila bi prevara birača s naše strane. Mi imao birača koji su svjetonazorski lijevo i desno, ali niti jedini niti drugi nama nisu dali glas zbog našeg svjetonazora već zbog onog što smo mi predstavljali; da Hrvatska može ići naprijed, da joj ne trebaju podjele već jedinstvo. Smatramo da možemo biti moderator takvom jedinstvu. Nakon 25 godina HDZ i SDP trebaju sjesti za stol, zaustaviti animozitete, teške riječi i posvetiti za opću dobrobit u Hrvatskoj barem dvije iduće godine.

To je naš stav i od toga nećemo oduustati. U idućem razdoblju bit će proces usaglašavanja reformi, i provodit ćemo ga nezavisno i sa HDZ-om i sa SDP-om, a zaista se nadam da će kroz to vrijeme doći inicjativa s jedne i druge starne. Nadam se da svi još imamo dovoljno razboritosti da prihvatimo ono što je nužno za Hrvatsku Nakon prve i druge faze bit će definiranje mandatara Vlade. Mi nećemo odustati od reformi, znamo s čim smo krenuli i gdje nam je cilj', kazao je Petrov dodavši da će sa strane Mosta također ići prijedlog za mandatara Vlade.
Naveo je da će o mandatru razgovarati nakon što se završe dvije prve faze. 'Što se tiče kako su na to regirali Karamarko i Milanović to je pitanje za njih', istaknuo je Petrov.

16:16
Okončani su 'informativni sastanci' Mosta sa SDP-om i HDZ-om. U 16.30 najavljena je konferencija za novinare na kojoj će se predstavnici 19 saborskih zastupnika Mosta obratiti javnosti.

15:55
U timu koji zastupa HDZ, odnosno Domoljubnu koaliciju, su Tomislav Karamarko, Željko Reiner, te ekonomisti Goran Marić i Tomislav Čorić. Uz njih je i Martin Pastuović, osobni gospodarski savjetnik Tomislava Karamarka.Na strani Mosta pregovaraju Božo Petrov, Drago Prgomet i Ivan Lovrinović.

15:20
Sastanak predstavnika Mosta sa predstavnicima HDZ-a i Domoljubne koalicije održava se u hotelu Sheraton, neslužbeno doznaje tportal. Sastanak sa predstavnicima koalicije Hrvatska raste predvođenih SDP-om održan je u hotelu Westin. Pregovori o mjestu održavanja bili su osjetljivi, jer niti jedna strana nije željela ići 'na noge' potencijalnim partnerima.

15:05
Završen je sastanak predstavnika Mosta i SDP-a. Za sada nije poznato što su dogovorili, jer nitko od onih koji su sudjelovali na sastanku nije dao izjave. Sada je na redu sastanak sa predstavnicima HDZ-a, ali kako doznaje tportal on se neće održati u hotelu Westin, gdje je održan sastanak sa SDP-om.

14:15
Nakon sastanka predsjedništva HDZ-a, pred novinare je izašao Gordan Jandroković i najavio da će se sastati s Mostom 'danas ili sutra'.  'Osnovna pretpostavka za ulazak u pregovore je to što je HDZ relativni pobjednik izbora', poručio je Jandroković, te rekao da je na sjednici Predsjedništva određen tim za pregovore te da je određena granica do koje će ići. No, nije otkrio tko je u timu.

13:55
Božo Petrov, Drago Prgomet i Ivan Lovrinović sastali su se sa predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, doznaje tportal. Sastanak nije održan niti u sjedištu Mostaniti u sjedištu SDP-a, nego u hotelu Westin. Uz Zorana Milanovića, na pregovorima su Branko Grčić, Vesna Pusić Boris Miletić. Do 16.30 trebao bi biti održan i sastanak Mosta s Tomislavom Karamarkom iz HDZ-a. To bi također trebao biti 'informativni' sastanak.

13:40
Završen je sastanak u Mostu, na kojem su članovi te platforme dogovarali uvijete za pregovore o formiranju Vlade sa SDP-om i HDZ-om. Nitko od sudionika nije dao izjave, poručuju da će se sastati s članovima SDP-a i HDZ-a na 'informativnim' sastancima. Sve će, kažu, objaviti u 16.30

12:58
Iz Mosta su najavili da će u 16:30 održati konferenciju za novinare. Nije objavljena tema, ali pretpostavlja se da će prezentirati zaključke sa sjednice koja je u toku. Pregovaraju međusobno o stajalištima i platformi s kojom će nastupiti u pregovorima sa HDZ-om i SDP-om o  formiranju Vlade.

12:30
Završen je sastanak užeg kabineta Vlade. Vesna Pusić (HNS) i Zoran Milanović (SDP) usuglašavali su stajališta koalicije uoči pregovora sa Mostom, za koje se najavljuje da će biti održani do kraja dana u srijedu. Nakon sastanka nisu davali izjave, a Zoran Milanović će sada na Iblerovom trgu pričekati kraj sastanka Mosta i poziv na pregovore. Poziv nije stigao ni SDP-u ni HDZ-u, a nije poznato niti na čijem će se 'terenu' pregovarati.

12:15
Božo Petrov i Drago Prgomet došli su u Smičiklasovu ulicu u sjedište Mosta sa sat vremena zakašnjenja.Pojavio se i Ivan Lovrinović, za kojeg je najavljeno da će danas biti u Opatiji.Niti jedan nije htio dati izjavu, ali su ih najavili za nakon sastanka.

12:11
Kako doznaje tportal, 'tajni sastanak' IDS-a i SDP-a održan je jutros u Vladi, uoči sjednice užeg kabineta. Zoran Milanović (SDP) tamo će danas razgovarati i s koalicijskom partnericom Vesnom Pusić iz HNS-a, a potom će se spustiti u sjedište stranke na Iblerov trg i čekati poziv iz Mosta. Iz Mosta, podsjetimo, tvrde da će danas održati sastanak i sa HDZ-om i sa SDP-om.

12:04
Član Predsjedništva HDZ-a Božidar Kalmeta izjavio je u srijedu da Most nema nikakvog razloga surađivati sa SDP-om jer, i Most kao i HDZ-ova Domoljubna koalicija žele reforme, dok je SDP u protekle četiri godine pokazao da nije za njih.

11:56
Očekuje se da će sastanak članova Mosta trajati do 16 sati. Još nije definirano vrijeme sastanka sa HDZ-om i SDP-om, iako u Mostu inzistiraju da će to biti danas. Iz HDZ-a doznajemo da nije ugovoreno vrijeme sastanka, a ranije nam je takva informacije potvrđena i iz SDP-a.

11:42
Kako neslužbeno doznaje tportal, Drago Prgomet će se sastanku pridružiti tek oko 13 sati, jer mora završiti operacije koje su zakazane na KBC Dubrava, gdje radi kao kirurg.
Okupljeni članovi Mosta ne djeluju zabrinuto, ali su vrlo ozbiljnih lica. Nakon nekoliko minuta sastanka, dobar dio napustio okupljenih napustio je središnjicu i otišao piti kavu u obližnje kafiće.

Pojedinci koji se okupili ušli su kasnije u središnjicu, a odgovorili su i na nekoliko pitanja novinara.

Jure Martinović rekao je da će se razgovori sa SDP-om i HDZ-om održati danas. Međutim, kako doznajemo, u SDP-u još nisu dobili poziv, dok od HDZ-a do objavljivanja teksta nismo dobili potvrdu.

Miro Bulj je na pitanje o raskolu u Mostu rekao da je Most tvrđi nego ikada.

Nikola Grmoja reka je da očekuje kako će danas biti donesena konkretna odluka oko zahtjeva i formulirana platforma s kojom će nastupiti u pregovorima s HDZ-om i SDP-om.

Valja napomenuti da je 'ekonomski ideolog' Mosta Ivan Lovrinović na konferenciji u Opatiji, a Drago Prgomet kasni na sastanak jer mora završiti operacije na KBC Dubrava, gdje radi kao kirurg.

Čeka se i dolazak predsjednika Mosta Bože Petrova

Najkontroverzniji član Mosta Stipe Petrina komentirao je spekulacije o raskolu u Mostu i navodnoj nemogućnosti postizanja dogovora. On je u svom stilu dobacio da u Mostu nema raskola  - za sada!

Most nezavisnih lista, koji će, kao što je već svima jasno, biti odlučujući faktor oko sastavljanja nove Vlade, u 11:15 bi trebao započeti sjednicu svog Nacionalnog vijeća na kojoj će biti odlučeno koje će reforme predložiti kao uvjet za podršku eventualnoj budućoj Vladi SDP-a ili HDZ-a. Istovremeno, miran neće biti niti SDP, u kojem su već održali razgovor s vrlo vjerojatnim budućim partnerom IDS-om dok u HDZ-u od 11 sati zasjeda Predsjedništvo stranke.

Da bi već nakon današnje sjednice Nacionalnog vijeća MOST-a mogli krenuti pregovori sa SDP-om i HDZ-om, potvrdio je jučer i čelnik MOST- a Božo Petrov. Naime, s obzirom na to da je riječ o skupini nezavisnih lista, u MOST-u će prvo morati sjesti i međusobno dogovoriti uvjete koje će postaviti u razgovorima s dvije najveće stranke.

Iako je tportal tportal dobio informacije da razgovora SDP-a s Mostom najvjerojatnije neće biti danas, nego tek sutra zbog obveza premijera Zorana Milanovića, čini se da je došlo do promjene. Prema najnovijim informacijama, Milanović će tek sutra otići na neformalni summit EU na Malti gdje će čelnici EU ponovno razgovarati o izbjegličkoj krizi i štićenju schengenskog prostora. Sastanak počinje u srijedu, a završava u četvrtak.

Što se tiče pozicije Mosta oko pregovora sa HDZ-om i SDP-om, zasad se pouzdano zna tek da neće pristati da budući premijer bude ili Zoran Milanović, ili Tomislav Karamarko. To su javno izjavili i Božo Petrov i Drago Prgomet, kazavši kako će MOST predložiti mandatara. Petrov je u više navrata isticao i kako sudjelovanje MOST-a u vladi, odnosno koaliranje s HDZ-om ili SDP-om ne dolazi u obzir te kako će vladu kontrolirati iz Sabora, pri čemu naglašava da su za podršku bilo kojoj budućoj vladi, ključne reforme na kojima MOST inzistira.

Iz njegove stranke su se, međutim, mogle čuti i drugačije informacije, doduše neslužbene, poput one da će Most tražiti mjesto premijera, a neslužbeno se spominjalo i ime HDZ-ova disidenta Drage Prgometa, čija je lista u Zagrebu osvojila tri saborska mandata.

Sjednicu Nacionalnog vijeća Mosta čekaju i u HDZ-u u kojem je jučer tijekom dana Karamarko razgovarao sa suradnicima. Zaključeno je da će se oformiti stranački tim koji će već danas početi pregovore s Mostom, a prije toga planirana je sjednica Predsjedništva stranke koja počinje u 11 sati.

U SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste također su spremni pregovarati s Mostom, a uvjereni su kako im je pregovaračka pozicija povoljnija od HDZ-ove, budući da s IDS-om u Saboru imaju jednak broj mandata kao i HDZ-ova Domoljubna koalicija, a računaju i na podršku zastupnika nacionalnih manjina.

No, i u SDP-u će morati sjesti za stol, ne samo s MOST-om, nego i s drugima na čiju podršku već računaju. Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac već je ranije kazao da je u kontaktu s lijevom opcijom, kazavši kako su zastupnici srpske nacionalne manjine skloniji upravo toj opciji. Na razgovor su već danas, prije MOST-a, u SDP trebali doći i IDS-ovci, kojima će jedan od zahtjeva zasigurno biti decentralizacija, a njihov je sastanak, kako se saznalo, u međuvremenu danas već održan, ali nije poznato gdje, niti, barem zasad, je li i što točno odlučeno.