AKO HDZ SASTAVI VLADU

Podrug: 'Za dom spremni' u Saboru? Vidjet ćete...

10.11.2015 u 18:29

Bionic
Reading

Uspije li HDZ-ova Domoljubna koalicija kojim slučajem formirati vlast, u Hrvatski sabor ulazi politički tajnik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Luka Podrug, splitski gradski vijećnik poznat po neskrivenom propagiranju ustaškog pozdrava 'Za dom spremni'

Ova stranka već u ponedjeljak požurila se pohvaliti činjenicom da je postala parlamentarna, i to zahvaljujući 'međustranačkom ugovoru HČSP-a i HDZ-a'. Podrug se na listi za 10. izbornu jedinicu nalazio na niskom jedanaestom mjestu, a nije se proslavio ni brojem preferencijalnih glasova (5.103, odnosno 5,02 posto). No u Saboru bi se navodno trebao naći u znak zahvalnosti za to što je HČSP na listama bio 'podzastupljen i bez imena stranke'.

Drugim riječima - prije izbora HDZ ga je skrivao, a sada će ga promovirati.

Sam Luka Podrug za tportal je kazao da je priopćenje njegove vlastite stranke, odnosno predsjednika Josipa Miljka, ponešto preuranjeno. 'Radi se o širem pravaškom dogovoru i sporazumu koji su sklopili HČSP i HSP AS, a blagoslovio ga je HDZ. Napravljen je pod pretpostavkom da Domoljubna koalicija formira vlast, a u tom slučaju značajan dio ljudi s liste odustao bi od Sabora zbog nespojivosti dužnosti ili bi se našao u izvršnoj vlasti', kaže Podrug.

Iskreno priznaje da uoči izbora nitko nije ni razmišljao o mogućnosti da rezultat bude praktički izjednačen, odnosno da uopće ne bude sigurno tko će formirati buduću Vladu. Činila se malo vjerojatnom.

Upitali smo Podruga i namjerava li kao budući saborski zastupnik promovirati pozdrav 'Za dom spremni' te eventualno pokrenuti nekakve inicijative za njegovu rehabilitaciju, pa nam je kratko odgovorio s: 'Pričekajte pa ćete se uvjeriti.'

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić vijest o eventualnom Podrugovom ulasku u Sabor - u kojem bi zauzeo fotelju umirovljenog generala Damira Krstičevića ili splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje - nije želio konkretno komentirati. Kaže, pojma nema što se dogovorilo u Zagrebu.

'Ne znam kakav je dogovor sklopljen na razini središnjica. Znam da postoji, ali ne znam njegove detalje, niti sam se interesirao', kaže Škorić.

Luka Podrug je, inače, u političkoj prapovijesti bio član HDZ-a, no već desetljećima zauzima visoke dužnosti u HČSP-u. U splitskom Gradskom vijeću sjedi još od 1993: mandate je najčešće osvajao skupivši po nekoliko pravaških stranaka i nekoliko tisuća glasova, a na posljednjim lokalnim izborima bio je dio HDZ-ove koalicije.

Obično je bio u oporbi, no u prethodnom mandatu podržavao je gradonačelnika Željka Keruma. Poznat je i po vrlo čestim verbalnim ispadima na granici zakona i dobrog ukusa: oko sebe najčešće prepoznaje udbaše, jugokomuniste, masone, pedere i orjunaše. Nedavno se sam prijavio policiji navodeći da je na spomenik Devetoj bojni HOS-a uklesao pozdrav 'Za dom spremni', članove grupe Let 3 javno je uputio na psihijatriju, žestoko se protivio gej-paradi i prozivao 'Ostojića i petero peder-ministara', a nerijetko se obrušivao i na novinare, književnike i aktiviste.

Jedan je od rijetkih Splićana koji su se deklarirali kao navijači zagrebačkog Dinama.