KARAMARKO NA HTV-U

Nećemo u koaliciju sa SDP-om kako bismo izbjegli Most

10.11.2015 u 08:32

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko, šef HDZ-a koji je s Domoljubnom koalicijom osvojio 59 mandata u budućem sazivu Sabora, kazao je gostujući u Dnevniku HTV-a kako nema šanse da koalira s SDP-om i tako izbjegne ucjene malih stranaka i Mosta bez kojeg nijedan od dvaju velikih blokova ne može oformiti vlast

'Tada bi došao u poziciju trgovca koji je spreman na sve da bi bio na vlasti. A nisam spreman na sve jer ako četiri godine kritiziramo lošu vladu, onda nema šanse da s njima koaliram', objasnio je Karamarko.

Prvi čovjek HDZ-a kazao je kako je njegova stranka imala velik progres u odnosu na posljednje izbore, ali i priznao da su očekivali više.

'Očekivali smo više, ali pobijedili smo SDP, imamo 13-14 mandata više, a oni 24 manje. Dogodilo se nešto što nitko nije računao - nagli rast Mosta. Dobar dio glasova uzeli su i nama', istaknuo je Karamarko.

Naveo je da se čuo s Petrovom i da su kontaktu te da dogovaraju sastanke.

'Razgovarao sam s Božom Petrovom, a nisam s Dragom Prgometom', rekao je Karamarko.

Na pitanje je li spreman sjesti za isti stol i s Prgometomdonedavnim članom HDZ-a, šef HDZ-a kazao je: Delegacija HDZ-a sjest će s delegacijom Mosta koja god bude. Treba sjesti i razgovarati o programima. Vrijeme je preozbiljno da se razgovara o premijeru i ministrima.

Upitan zašto bi Most za partnera odabrao HDZ, Karamarko je odgovorio protupitanjem.

'A zašto bi izabrao nekog protiv koga su se oformili i osnovali i dobili puno mandata. Mišljenja sam da mi i Most imamo puno više dodirnih točaka', kazao je Karamarko.

Na pitanje tko bi bio premijer u vladi kad bi je sačinjavali Most i HDZ, Karamarko je dodao da je 'vrijeme preozbiljno da bismo razgovarali o foteljama'.

Koliko sam čuo gospodu iz Mosta, oni ne preferiraju razgovor o foteljama nego o reformama. I nas zanimaju realne reforme. Mi smo spremni na sve reforme koje smo radili u programu zadnje dvije i pol godine', rekao je prvi čovjek HDZ-a dok je na pitanje je li spreman odreći se premijerske funkcije za suradnju s Mostom kazao 'da ide najprije razgovarati o programu, a tek onda vidjeti tko će to provesti'.