INTERVJU: MIRELA HOLY

'Most je od početka HDZ-ov projekt, s njima će formirati vlast'

09.11.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Prije dvije godine, kad je Mirela Holy napustila SDP i osnovala OraH, imala je snažnu podršku javnosti, što će doći do izražaja na izborima za Europski parlament, na kojima je izabrana, ali je svoje mjesto prepustila Davoru Škrlecu. Još početkom ove godine OraH je anketno bio druga politička snaga, ali je s promjenom SDP-ove i Milanovićeve taktike te skretanjem prema desnom centru, odnosno nametanjem retorike 'mi ili oni', počeo padati. U ove parlamentarne izbore ušli su s tri zastupnika u Saboru i jednim europarlamentarcem, ali čak ni njihova predsjednica Mirela Holy nije uspjela prijeći izborni prag u Zagrebu. OraH više nije parlamentarna stranka, a Holy odlazi s njenog čelnog mjesta. U razgovoru za tportal otkriva zašto odlazi i kako ona vidi razvoj situacije oko formiranja vlasti

Sinoć ste dali naslutiti da odlazite s mjesta predsjednice OraH-a. Je li točno to da dajete ostavku?
To su krivo prenijeli. Rekla sam da se, prema Statutu OraH-a, u roku od 90 dana od proglašenja konačnih rezultata parlamentarnih izbora mora provesti izborna skupština. Ostavku neću davati jer za to nema potrebe, a i moram poslati Glavnom odboru odluku o raspisivanju unutarstranačkih izbora.

Ne podnosite ostavku, ali se na tim izborima nećete kandidirati za predsjednicu i druge visoke dužnosti. To dakle znači da ste odlučili otići s predsjedničke dužnosti.

Ne, ne planiram se ponovno kandidirati za predsjednicu i stranačke dužnosti.

To znači da ste ipak podnijeli ostavku.
Ne. Moram raspisati izbore za sve središnje funkcije stranke. Nisam odustala od OraH-a, ali se neću kandidirati za funkcije. Ostat ću aktivna u stranci, a to što neću biti na čelu ne znači da se neću dalje baviti politikom.

Zašto ste se odlučili povući iz vodstva?
Zato što nisam ispunila naš plan i to je moja odgovornost. Kao predsjednica sam odgovorna za rezultate stranke i naravno da moram odgovarati za to što su rezultati loši. Imali smo tri zastupnika u Saboru, sad nemamo nijednoga i za to moram snositi odgovornost.

Mislite li da će OraH preživjeti bez vašeg vodstva?
Cijelo vrijeme svi govore da je velika slabost OraH-a to što nema profilirane ljude, a mislim da je ovo prilika da se profiliraju još neki ljudi u stranci osim mene.

Koji su vaši osobni planovi?

Imam nekoliko ponuda za posao. Razmislit ću dobro o svemu, ali prvo se moram malo odmoriti.

Kako predviđate da će se razvijati situacija s formiranjem vlasti?
Mislim da je sve već unaprijed dogovoreno i da će HDZ biti taj koji će upravljati državom u sljedećem razdoblju. Uvjerena sam kako nije bilo slučajno to što se gospodin Karamarko prije mjesec, mjesec i pol našao s gospodinom Petrovom.

Smatrate da Milanović nema šanse s Mostom stvarati Vladu?

Mislim da nema apsolutno nikakve šanse za to i da ulazimo u situaciju političke prostitucije. Na kraju krajeva, Most je desna stranka i svjetonazorski bliska HDZ-u; gospodin Petrov je bio i u Hrastu, još rigidnijem od HDZ-a, tako da tu ne vidim prostor za Milanovića. Naravno to ne znači da će time svi u Mostu biti oduševljeni, oni su heterogena skupina i ima među njima raznih opcija, a sklepani su radi pohoda na saborske fotelje. Neće ni HDZ-u biti jednostavno s njima, ali mislim da će se oni s dogovoriti s tom strankom. Pogledajte, prije mjesec, mjesec i pol Most se vrtio u anketama na oko dva posto, a onda je odjednom dobio velik prostor u medijima, bez programa i konkretnih poruka. Doslovce su iskakali iz paštete, a to je bilo potpuno medijsko drukanje. Most je od početka HDZ-ov projekt i bez HDZ-ove medijske logistike ne bi mogli ništa. Pogledajte samo kako su prošli na ovim izborima u sredinama u kojima vladaju - izgubili su - ali kako tamo rade, nismo o tome ništa čuli u kampanji.

Treba li Milanović podnijeti ostavku na dužnost predsjednika SDP-a ako ne uspije formirati Vladu. Treba li isto učiniti Karamarko ako HDZ ne uspije formirati Vladu?
Trebali bi, ali to se neće dogoditi. Za Zorana Milanovića inače mislim da je trebao davno podnijeti ostavku. No u SDP-u je stanje takvo da i ako 'popuše' ove izbore, Zoran Milanović neće podnijeti ostavku.

Mislite da Most neće ići prema scenariju novih izbora?
Ne, moj dojam je da se već sad vidi da idu u trgovinu i da bi za njih velik rizik bilo izazivanje novih izbora.