BIVŠA PREMIJERKA

Dok Čačić čeka rezultate, Kosor ih komentira na televiziji

08.11.2015 u 21:29

Bionic
Reading

Dok ostali kandidati, kao i njezin partner u sklopu koalicije Uspješna Hrvatska, nakon izlaznih anketa čekaju rezultate Državnog izbornog povjerenstva, bivša premijerka i kandidatkinja na parlamentarnim izborima u 5. izbornoj jedinici Jadranka Kosor prve rezultate izbora za Sabor komentirala je u studiju N1 televizije, a kasnije se i ona pridružila kolegama

'Most bi trebao odlučiti s kim će početi pregovore i tražiti mjesto predsjednika Vlade, ne simboličnu funkciju predsjednika Sabora, već premijera koji će formirati Vladu u skladu s vlastitom koncepcijom', kazala je Kosor komentirajući u studiju N1 televizije moguće postizborne koalicije prije nego što će se i ona pridružiti 'kolegama' u Stožeru.

'Onaj tko bi to uspio, bez obzira što nije premijer, on bi bio u daleko boljoj poziciji za budućnost', dodala je govoreći o Tomislavu Karamarku Zoranu Milanoviću, no smatra da 'kako god da se formira ova Vlada, neće biti dugotrajna - obje koalicije u svom vlaku već imaju dugu kompoziciju'.

Odgovarajući što očekuje večeras, bivša premijerka je kazala da su, prema njezinim informacijama, 'razgovori s potencijalnim partnerima već počeli i mislim da su usijani telefoni. Treba još vidjeti kako će to izgledati s nacionalnim manjinama. Oni po mom iskustvu idu s onim tko će sigurno sastavljati Vladu'.

Kosor ne zanima što će učiniti Grabar Kitarović

Upitana zanima li je što će sad napraviti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, njezina bivša stranačka kolegica, kazala je 'ne' te je istaknula da je zakon jasan: 'Onaj tko dokaže da ima većinu, njemu ide mandat za sastavljanje Vlade. Sutra ili prekosutra već se može razgovarati o tome. Bit će napeto idućih dana, ali mislim da ovaj put neće biti nimalo lako', zaključila je Kosor.

Podsjetimo, bivša HDZ-ova premijerka, a potom nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor i bivši prvi potpredsjednik SDP-ove vlade, a sada čelnik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić potpisali su sporazum o izbornoj suradnji po kojem je Kosor prva na listi u 5. izbornoj jedinici kao nezavisna, a kandidira je Čačićeva stranka u sklopu koalicije Uspješna Hrvatska, koja uključuje i stranku Naprijed Hrvatska bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

Josipović i dalje smatra kako nema razloga da se prestane baviti politikom

Kosor je, doduše, stalno isticala da Čačić koordinira pet izbornih jedinica, među kojima je i 5., te je samo s njim dogovarala angažman za izbore, a i na prošlim je izborima bila u toj izbornoj jedinici. Inače, Josipović će se kasnije tijekom večeri sastati s Čačićem kako bi zajedno dočekali rezultate Državnog izbornog povjerenstva.

Josipović, čija stranka, prema izlaznim anketama, nije osvojila nijedan mandat, situaciju je ranije prokomentirao riječima da je 'očito kampanja 'mi ili oni' dovela do ovoga. Svi osim Mosta ostali su na niskim granama. Nova smo stranka i radimo tek dva tri mjeseca. Nema razloga da se prestanem baviti politikom. Ne bih rekao da je bilo posebnog zamjeranja. Prevladala je logika - 'izabrat ću između dva velika bloka'. Ovo je bila potpuno druga logika i potpuno drugi izbori od onih predsjedničkih'.

Čačić: Očekujemo dva mandata

Predsjednik Narodne stranke - Reformisti Radimir Čačić rekao je da očekuje dva mandata u Hrvatskome saboru u izbornim jedinicama na sjeveru Hrvatske.

'Ankete jasno pokazuju da su građani ogorčeni situacijom u kojoj se Hrvatska nalazi, i to rezultira odbacivanjem lijevog i desnog političkog pola. Glasovi su se koncentrirali na Most, bez obzira što Most nema stranačku organizaciju', kazao je Čačić.

Održale su se i regionalne stranke izvan ideoloških polova, poput IDS-a i HDSSB-a, ali sa smanjenim postotkom.

Mi nismo regionalna stranka već smo na nacionalnoj bazi, ali naša stranačka baza je na sjeveru, rekao je Čačić. Ocijenio je kako je očito da će malo što izvan velikih stranačkih blokova, osim MOST-a, biti nazočno u Saboru.