ŠIROKE RUKE

Obitelj Reiner donirala HDZ-u čak 119.000 kuna

05.11.2015 u 17:13

Bionic
Reading

Obitelj potpredsjednika Sabora Željka Reinera, koji je prvi na listi Domoljubne koalicije u 1. izbornoj jedinici, donirala je HDZ-u ukupno 119.000 kuna pokazavši se jednim od najizdašnijih pokrovitelja stranke koja nakon izbora ponovno planira vladati Hrvatskom

Po 30.000 kuna dali su, osim Željka, i njegova supruga Eugenia te djeca Maria i Ivan. Reinerovima novac očito ne predstavlja problem i voljni su ga izdašno donirati stranci čiju listu Željko Reiner predvodi u 1. jedinici, gdje ima zahtjevan zadatak, pobijediti Zorana Milanovića i Dragu Prgometa. Željko Reiner dolazi i liječničke obitelji, otac i majka bili su mu liječnici, a i sam je vrstan liječnik specijaliziran za unutrašnje bolesti, radi na KBC-u Zagreb gdje je bio ravnatelj od 2004. do 2012., a od 2003. pročelnik je Zavoda za metaboličke bolesti KBC-a Zagreb.

Predaje na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a kao gostujući profesor predavao je na fakultetima u Europi i SAD-u. Uza sve to stigne se baviti i politikom. Bio je i ministar zdravstva u vladi Zlatka Mateše od 1998. do 2000. godine, a u prošlom sazivu i potpredsjednik Sabora. Sada je jedan od glavnih ljudi HDZ-a i očekuje ga nova istaknuta dužnost u slučaju pobjede te stranke na izborima. Iz imovinske kartice vidljivo je da Reiner ima štednju od 295.000 eura i 272.000 kuna. 

Teško je nabrojiti sve njegove aktivnosti i počasti. Izdvojimo da je uz članstvo u HAZU-u redoviti član Kraljevske britanske medicinske akademije, Europskog društva za kardiologiju i Američkog koledža za kardiologiju.

Zanimljivo je da je 2007. ponio i titulu počasnog građanina Grada Korčule, odakle porijeklo vuče njegova supruga Eugenia, također liječnica, oftalmologinja zaposlena u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice. Eugenia, rođena Tedeschi, rođakinja je Emila Tedeschija, jednog od najbogatijih Hrvata, vlasnika Atlantic grupe i bliskog prijatelja premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Kako je Reiner sam priznao u intervjuu Jutarnjem listu u četvrtak, 29.000 kuna HDZ-u je donirao i njegov sin Ivan, inače asistent na Pravnom fakultetu na katedri za financijsko pravo i financijsku znanost, sa snahom, te njegova 18-godišnja kći Maria. Ukupna vrijednost donacija fizičke osobe jednoj političkoj stranci prema Zakonu ne smije prelaziti 30.000 kuna u jednoj kalendarskoj godini pa je jasno da su Reineri donirali HDZ-u gotovo maksimalno koliko su mogli.