UNATOČ SVIM NAPADIMA

Linić će podržati Milanovića ako spasi Rijeku

02.11.2015 u 09:29

Bionic
Reading

Tragedija je i da Hrvatska na ovim izborima mora birati između dva čovjeka za koje sve ankete kažu da su najgori – Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka, istaknuo je u intervjuu Novom listu bivši gradonačelnik i bivši ministar Slavko Linić, koji prvi put nakon što je isključen iz SDP-a izlazi na izbore, i to kao nezavisni kandidat na listi koalicije Naprijed Hrvatska Ive Josipovića i Radimira Čačića. No unatoč ogromnom razočaranju bivšim šefom nakon što ga je ovaj izbacio iz SDP-a, Linić bi bivšoj stranci, a posljedično i šefu, dao podršku – ako spasi Rijeku

Linićevo razočaranje Milanovićem nakon 'košarice' iz SDP-a općepoznata je stvar pa je tako i u intervjuu Novom listu opet osuo paljbu po bivšem šefu uz podsjetnik da je ovaj napustio socijaldemokraciju i po vlastitom priznanju otišao skroz u smjeru liberalnih demokrata. Štoviše, optužio ga je i za mogući udar na županijsku i gradsku organizaciju SDP-a nakon izbora u smislu da će 'Milanović ugroziti i lokalne izbore 2017. te otvoriti mogućnost da socijaldemokracija u Rijeci padne nakon 26 godina', i to sve 'u cilju osobne promocije i osobne ambicije, da dokaže tko je gazda'.

'Nakon što je uništio socijaldemokraciju u Istri svojim udarima, sad će to učiniti i u Rijeci i u Županiji', optužuje dalje Linić, ali moguću podršku Milanoviću ipak ne odriče. Pod određenim uvjetima, doduše, i to kakao kaže: 'Neće se više moći provoditi programi koji nisu lijevi. Ako ne podrži sve ono što je dobro za Rijeku, baj baj, doviđenja, ode ti većina ... O Ini i da ne govorim – bez modernizacije Rijeke i Siska nema ni govora o podršci, kao ni bez totalne decentralizacije'.

Dok se Linić predstavlja da je zaštitnik ljevice, iz SDP-a ponavljaju da je glas za Linića - glas za HDZ, na što bivši ministar financija odgovara: 'Ja znam da Milanović u mnogočemu kopira Ivu Sanadera, pa i u tom spinu. Da ima što reći o tome što je sve učinio u ove četiri godine, ne bi mu trebale takve laži. Da je uspio ostvariti Plan 21, ne bi morao govoriti takve gluposti. Neka Riječanima prvo odgovori hoće li koalirati s Glavašem!'

Linić smatra i da će 'pasti' Zakon o švicarcu, i to 'bilo na Ustavnom sudu, bilo na vanjskoj arbitraži, to je nažalost sigurno. Zakon se poziva na ustavno rješenje o socijalnoj zaštiti građana, a onda vam to znači da je podrška u jednom dijelu svakako trebao biti državni proračun. Ne mogu banke snositi sav taj teret – to će nažalost biti srušeno'.

Što se tiče dileme hoće li zastupnici s liste okupljene oko Josipovića i Čačića nakon izbora podržati HDZ, Linić odlučno kaže: 'Apsolutno ne, mi možemo podržati isključivo lijeve stranke'. Upitan: 'Znači, na kraju ćete podržati Zorana Milanovića?' Linić tvrdi: 'Ne Milanovića nego – SDP. E pa to vam nije isto. Nećemo biti u koaliciji sa SDP-om, ali ćemo u Saboru podržati lijevu vladu, no i to samo pod uvjetom da se realiziraju oni programi koji jesu lijevi i koji jesu izvorni program SDP-a'.

A što ako HDZ dobije relativnu većinu? – 'Podrška HDZ-u nikada, ali podrška nekim projektima kroz glasanje u Saboru za pojedine zakone, to možda da. Konstruktivna oporba, to bi tada bio naš cilj. To je jedna normalna politika – podržati projekte koji su na širu korist', ističe Linić.