SDP I HNS KOPIRAJU HDZ

Natjecanje 'ljevičara' u dokazivanju hrvatstva zastavama

27.10.2015 u 15:56

  • +10

Zastave na stranačkim skupovima

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Bionic
Reading

Ekstatično urlanje, skandiranje aktualnom vođi partije i frenetično mahanje zastavama do aktualnog su predizbornog vremena bili svojevrsni politički trademark HDZ-a, stranke koja je dosad najviše profitirala na busanju u prsa domoljubljem

No, ako je suditi po ikonografiji s nedavnim predizbornih skupova SDP-a i HNS-a, čini se da se kompletna predizborna kampanja najjačih hrvatskih stranaka svela na natjecanje u broju zastava na stranačkim skupovima

'Mi smo najhrvatskija stranka!', povikala je tako ovih dana jedna naša političarka na jednom od predizbornih skupova. Možete li pogoditi koja? Ne, nije Josipa Rimac. Radi se o – Vesni Pusić, šefici HNS-a od koje teško da postoji omraženija osoba u ultradesničarskim krugovima. Koga u desnom biračkom spektru Vesna Pusić misli osvojiti isticanjem 'domoljublja' u maniri HDZ-ovskog agitpropa, ostat će jedan od onih nerazjašnjivih misterija kojima obiluje hrvatska politika.

Zašto bi se, naime, stranke natjecale programima i provjerljivim tvrdnjama kad je lakše uložiti u jeftine sintetske zastave po principu 'što više, to bolje'? HDZ je to shvatio odavno, a SDP i HNS u nedostatku vlastitih rezultata su se odlučili prikloniti liniji manjeg otpora i preuzeti ono najiritantnije od HDZ-ove predizborne strategije – gušenjem bilo kakve normalne rasprave 'domoljubnim' urlanjem i mahanjem zastavama.

Hrvatska 'ljevica' (koja se po ekonomskim stavovima ne razlikuje ni jotu od HDZ-a) već nekoliko izbornih ciklusa uporno igra na kartu domoljublja neposredno uoči izbora, bez imalo razmišljanja o posljedicama takve predizborne taktike na vlastito biračko tijelo, kojemu je dosta prodavanja domoljubne magle i koje očekuje konkretne rezultate.

SDP-ovo i HNS-ovo preuzimanje HDZ-ovske ikonografije i kvazidomoljubne euforije jasno pokazuje da aktualna vlast biračima nema za ponuditi ništa više od onog što im nudi HDZ, stranke koju u redovima trenutno vladajućih ne mogu podnijeti ni u primisli. I koliko god da to bilo porazno za ljevicu, još je poraznije za birače jer se odašilje vrlo jasna poruka – nemamo vam za ponuditi ništa više od zastava. Zastave se, doduše, ne mogu jesti, ali to ćete shvatiti tek nakon izbora.