BERLINSKI ČVENK

Karamarko se susreo s Merkel: Imam njezinu potporu

27.10.2015 u 12:03

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel primila je u središnjici svoje stranke u Berlinu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Nakon razgovora Karamarko je izjavio da je dobio potporu od predsjednice CDU-a, stranke koja je dio obitelji pučkih stranaka. Razgovarali su o ključnim pitanjima gospodarstva i naglasili potrebu većeg intenziviranja gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke, javlja HRT

Miljenko Manjkas, glavni savjetnik predsjednika HDZ-a za medije, priopćio je da je Angela Merkel dala 'punu potporu HDZ-u kao sestrinskoj pučkoj stranci i njezinom predsjedniku Tomislavu Karamarku na predstojećim parlamentarnim izborima'.

'Bilo je riječi i o izazovima koje aktualna izbjeglička kriza stavlja pred Hrvatsku i Njemačku, Europsku uniju i Europu u cjelini. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je nakon sastanka kako su se suglasili da se taj veliki problem koji zahvaća i opterećuje Europu može rješavati jedino u sporazumu, savezništvu i razgovoru s prvim susjedima i cijelim europskim mozaikom', poručio je Manjkas, dodajući da je Karamarko s Merkel razgovarao i o ključnim gospodarskim izazovima u Hrvatskoj. 'Zaključeno je da je potrebno intenziviranje gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke nakon izbora 8. studenog', naveo je Manjkas.

Prethodno, anonimni 'izvor iz vrha stranke' rekao je za Hinu da HDZ i CDU pripadaju europskoj obitelji pučkih stranaka i dijele iste proeuropske i svjetonazorske vrijednosti, a s obzirom da su te dvije stranke ujedno i najveće stranke u svojim zemljama, njihova suradnja ima neposredan učinak na odnose dvaju država.

Isti izvor istaknuo je kako se Njemačka dokazala kao prijatelj Hrvatske i jedan od ključnih strateških partnera, pa je ta suradnja i strateško partnerstvo i danas iznimno potrebno. Upozorio je da Hrvatska, unatoč članstvu u EU, sve više ekonomski zaostaje, ne samo za zemljama EU-a nego i post-tranzicijskim zemljama s kojima se objektivno može i treba uspoređivati i kojima bi, s obzirom na svoj gospodarski potencijal, morala ozbiljno konkurirati. Pored toga, i Hrvatska i Njemačka izravno su pogođene izbjegličkom krizom koja prijeti destabilizacijom EU-a.

'U svjetlu tih i drugih okolnosti, HDZ i Karamarko taj susret drže iznimno važnim. Za nas on predstavlja početak još bolje, konkretnije i snažnije suradnje između HDZ-a i CDU-a, poglavito nakon parlamentarnih izbora 8. studenog, na kojima HDZ očekuje pobjedu i preuzimanje odgovornosti za upravljanje Hrvatskom. Toj pobjedi zasigurno će pridonijeti i potpora kancelarke Merkel HDZ-u i predsjedniku Tomislavu Karamarku', poručeno je iz HDZ-a.

Kratku snimku s početka sastanka možete pogledati ovdje