PARLAMENTARNI IZBORI

TIH: Predstavljenost nacionalnih manjina mora biti poštena, a ne privilegirana

26.10.2015 u 13:35

Bionic
Reading

Transparency International Hrvatska (TIH) upozorio je u ponedjeljak da je neophodno bolje regulirati političku predstavljenost nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kako bi se očuvala zajamčena manjinska prava i poštena, pravedna i transparentna politička zastupljenost, kao i da bi manjinski zastupnici bili stvarni predstavnici nacionalnih manjina, a ne privilegirani pojedinci koji će osigurati legitimitet i podršku vladajućoj većini

U Hrvatskoj, ističe TIH u priopćenju, danas žive 22 nacionalne manjine, koje čine 7,7 posto stanovništa.

'Politička prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj potrebno je pravednije regulirati kako bi se svakoj nacionalnoj manjini osigurala jednaka zastupljenost. Izabrani manjinski zastupnici moraju biti istinski predstavnici manjina koji će se boriti za bolji i kvalitetniji suživot s većinskim narodom', ističe TIH.

Napominju da je osobito teško osigurati stvarnu zastupljenost svih manjina u slučajevima kada jedan manjinski zastupnik politički predstavlja pet  ili 12 nacionalnih manjina.

TIH upozorava da manjinske kandidate mogu istaknuti ne samo političke stranke ili grupe birača, već i manjinske organizacije civilnog društva.

'U vrijeme kada je osobito važno voditi računa o transparentnom trošenju javnog novca, s pravom se postavlja pitanje kako i na koji način legitimno izabrani manjinski zastupnici upravljaju novcem koji za svoj rad dobivaju iz državnog proračuna, te na koji način se vrši kontrola potrošnje tog novca i koji je stvarni učinak za pripadnike manjinskih naroda koje predstavljaju', kaže se u priopćenju.

'Očekujemo od manjinskih zastupnika da će biti stvarni predstavnici nacionalnih manjina, a ne privilegirani pojedinci koji će osigurati legitimitet i podršku vladajućoj većini',  poručio je TIH.