UČINKOVITIJE PRAVOSUĐE

Transparency strankama: Kako mislite obuzdati korupciju?

24.10.2015 u 11:01

Bionic
Reading

Transparency International Hrvatska potiče političke aktere i kandidate na parlamentarnim izborima da svoje aktivnosti u kampanji usmjere na snažno informiranje o tome kako misle obuzdati korupciju kroz učinkoviti pravosudni sustav u Hrvatskoj

'Bez učinkovitog, odgovornog i poštenog pravosuđa nema borbe protiv korupcije u Hrvatskoj. Većina pojedinaca ili pravnih osoba koji traže pravednu i pravičnu odluku u dugotrajnim sudskim procesima, osjećaju se prevareno, a sam sustav doživljavaju duboko nepoštenim i nepravednim', poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a putem priopćenja.

Podsjetila je da je TI Hrvatska još u siječnju ove godine zatražio poništavanje provedenih izbora za suce Državnog sudbenog vijeća, zbog propusta u transparentnosti postupka, ali i diskriminacije prema spolnoj i regionalnoj zastupljenosti novoimenovanih sudaca.

Također, navodi se u priopćenju, izrazito ponižavajućim i diskriminirajućim smatraju položaj sudskih vještaka i procjenitelja, čiji odgovoran, neutralan, pošten i pravičan profesionalni odnos prema radu treba biti preduvjet da se niti jedna stranka u postupku ne osjeća prevarenom i iskorištenom.

'Vrijednost sata njihovog rada ista je od 1998. godine te i danas iznosi oko 35 kuna neto. Osim toga, njihov rad reguliran je pravilnikom, ali ne i zakonom koji bi štitio njihove obveze, prava, ali i kažnjavao sve one koji svoj posao ne obavljaju pošteno i odgovorno. Ovom prilikom podsjećamo da su gotovo sve stranke početkom tjedna potpisale Deklaraciju protiv korupcije, kao izraz deklarativne potvrde da žele stvarne promjene u hrvatskom društvu kako bi se korupcija prevenirala, a borba protiv nje postala prioritet društva u cjelini', smatraju u TIH-u.