ZBOG ŽENSKE KVOTE

Domoljubnu koaliciju i HDSSB čeka 50 tisuća kuna kazne

21.10.2015 u 08:02

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo danas će objaviti kandidacijske liste za izbore čime i službeno počinje predizborna kampanja. Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Branko Hrvatin, potvrdio je da će nadležnoj pravobraniteljici i Državnom odvjetništvu prijaviti one koji na listama nemaju najmanje 40 posto žena, a takve su i Domoljubna koalicija i HDSSB koji daleko zaostaje za propisanim pragom. Kazna za to je 50 tisuća kuna po izbornoj listi

U DIP je stiglo 167 lista, od toga je 5 neovisnih. To je oko 50 posto manje nego na izborima 2011. Liste se provjeravaju i bit će objavljene danas, potvrdio je Media servisu predsjednik Izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

'Pretpostavljam da će biti negdje oko 14 ili 15 sati na maloj press konferenciji gdje će se dobiti osnovna informacija i na web stranici će biti objavljene sve stranačke liste po svim izbornim jedinicama', objašnjava Hrvatin. Objavom lista počinje i službena kampanja, ali i rok od 48 sati za eventualne prigovore na objavljene liste.

Hrvatin je svim sudionicima izbora poručio da se u kampanji trebaju poštivati sva etička pravila, fer promidžba u kojoj nema vrijeđanja, negativne promidžbe. Neka se ta promidžba odvija u okviru programa koja svaka od stranaka koja sudjeluju u izborima nudi biračima, pozvao je Hrvatin.