DIP OBJAVIO

Evo tko želi nadgledati izbore u Hrvatskoj

14.10.2015 u 14:54

Bionic
Reading

Interes za promatranje parlamentarnih izbora, 8. studenoga, već su iskazali GONG, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske i Romsko nacionalno vijeće, kažu u srijedu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) iz kojeg naglašavaju da se zahtjevi za promatranje podnose izbornim povjerenstvima jedinica gdje se izbori žele promatrati, najkasnije pet dana prije dana izbora

DIP-u su glede promatranja izbornog postupka, provedbe izbora te rada izbornih tijela obratili udruga GONG, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske i Romsko nacionalno vijeće, precizirala je članica Povjerenstva Janja Horvat Drobnjak.

Nevladine udruge zahtjeve za promatranje izbora mogu podnositi od 6. listopada, političke stranke i birači koji su predložili neovisnu listu ili kandidata, odnosno njihovi promatrači to će moći činiti tek od dana objave zbirne liste kandidatura, dakle iza 19. listopada.

Parlamentrane izbore, 8. studenoga mogu pratiti promatrači političkih stranaka, birača koji su predložili neovisnu listu, strani i promatrači nevladinih udruga. Zahtjevi i popisi promatrača dostavljaju se izbornom povjerenstvu izborne jedinice na čijem se području izbori žele promatrati. Obrasci zahtjeva za promatranje dostupni su na DIP-ovoj internetskoj stranici www.izbori.hr.

Međunarodne organizacije koje djeluju u Hrvatskoj za strane promatrače ili strani promatrači neposredno, zahtjeve šalju DIP-u najkasnije 5 dana prije izbora.