BRKANU TREĆA ŠANSA

Sud poništio izbore u Trogiru

08.06.2009 u 22:33

Bionic
Reading

Ustavni sud RH prihvatio je žalbu Gradske organizacij HDZ-a te je donio odluku o poništenju glasovanja u drugom izbornom krugu, održanom 31. svibnja, za trogirskog gradonačelnika na dva biračka mjesta, broj 9 i 15 u Trogiru, potvrdio je večeras Hini predsjednik trogirske Gradske organizacije HDZ-a Vinko Brkan

Izbori za gradonačelnika Trogira na biračkim mjestima 9 i 15 u Trogiru ponovit će se u nedjelju, 14. lipnja ove godine. Izbori se ponavljaju zato što je na biralištima broj 9 i 15 u Trogiru utvrđen višak glasačkih listića, navodi se u Odluci Ustavnog suda RH.

U svojoj Odluci Ustavni sud RH također je poništio rješenje Županijskog izbornog povjerenstva Splitsko-dalmatinske županije, od 4. lipnja 2009., koje je prigovor trogirske gradske organizacije HDZ-a odbilo kao neosnovano.

'Ustavni sud je poništio glasovanje na trogirskim glasačkim mjestima 9 i 15, to jest na biralištima Grad (u starom gradu) i u naselju Mastrinka', rekao je večeras za Hinu predsjednik trogirskog HDZ-a Brkan.

Podsjetivši kako je na ta dva birališta njegov protukandidat Damir Rilje (SDP) u drugom izbornom krugu dobio 850 glasova više, Brkan je kazao kako se u ponovljenom glasovanju na ova dva birališta, 14. lipnja, može promijeniti ishod izbora za trogirskog gradonačelnika.

Nakon odluke Ustavnog suda RH kojom se prihvaća žalba trogirske Gradske organizacije HDZ-a, nije obavljena za danas najavljena službena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg gradonačelnika Vedrana Rožića (HDZ) i Damira Rilje (SDP).

U obrazloženju odluke Ustavnog suda RH navodi se kako je utvrđeno da je na glasačkim mjestima 9 i 15 u Trogiru utvrđen višak glasačkih listića u glasačkim kutijama, čime je povrijeđena odredba članka 60. stavak 4. Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba, koja ne dopušta, nakon utvrđivanja viška glasačkih listića, poduzimanje nikakvih dodatnih radnji, već zahtjeva ponavljanje glasovanja na dotičnim izbornim mjestima.

Brkan uopće nije trebao biti kandidat stranke za gradonačelnika nego je pri predaji izbornih lista 27. travnja, navečer oko 23.30 sati (rok za predaju istjecao je u ponoć), ime predloženog kandidata Vedrana Rožića, inače dosadašnjega gradonačelnika, promijenio u svoje.