GRADONAČELNIK POPUSTIO

Milanović oduzima moć Bandiću

06.06.2009 u 13:55

Bionic
Reading

Milan Bandić popustio je u borbi za mjesto predsjednika Gradske skupštine. Nakon burnog četvrtka u SDP-u sigurno je da će Skupštinu voditi SDP-ovac, i to najvjerojatnije Boris Šprem iza kojega stoji vrh stranke

ZAGREB - Predsjedništvo stranke, doznajemo, složilo se kako je logično da predsjednik Skupštine bude SDP-ovac jer je SDP najjača stranka u Skupštini. Bandić nije objasnio kolegama zašto je njegov favorit bila Tatjana Holjevac s obzirom na to da uopće nije došao na sastanak Predsjedništva, piše Jutarnji list.

Ali samo nekoliko sati kasnije na sastanku SDP-ovih mjesnih organizacija, kažu svjedoci, govorio je neočekivano pomirljivim tonovima.

'U situaciji kada SDP-u nedostaju dva glasa za većinu u Skupštini, volio bih da naš partner i predsjednica Skupštine bude Tatjana Holjevac jer se u protekle četiri godine pokazala kao pouzdan partner. Ali ako SDP može osigurati većinu za izbor svog predsjednika Skupštine, nemam apsolutno ništa protiv toga', rekao je Bandić.

'Nije mi jasno kako netko iz SDP-a može biti protiv toga da SDP-ovac bude šef Skupštine? Pogotovo zato što ni Tatjana Holjevac tim mjestom nije uvjetovala suradnju sa SDP-om', komentirao je član Predsjedništva SDP-a koje je podržalo Milanovića.

No nisu svi članovi bili na sjednici. Osim Bandića koji je odbio doći u središnjicu, sastanak su izbjegli Zlatko Komadina i Zvonimir Mršić.

SDP-ovci skloni šefu stranke smatraju da je Bandić inzistirao na koaliciji s Holjevac iz drugih razloga. Drže da je Bandić na taj način želio spriječiti stvaranje šire koalicije u Gradskoj skupštini koju zagovara Milanović.

Na Iblerovu trgu cijene dosadašnji doprinos Tatjane Holjevac i spremni su to honorirati tako da njoj pripadne mjesto potpredsjednice Skupštine.

'Koalicija samo s Tatjanom Holjevac ne donosi ništa SDP-u. Ali šira koalicija u kojoj bi bili Holjevac, HNS i Kregarova lista donosi nam puno jer bi pokazala da je SDP spreman na okupljanje široke građanske i lijeve opcije', rekao je bliski Milanovićev suradnik.