GLAVNI STAN HSP-A

Đapić preživio pokušaj smjene s čela HSP-a

06.06.2009 u 16:48

Bionic
Reading

Anto Đapić preživio je pokušaj smjene s dužnosti predsjednika HSP-a, koju je od njega na sjednici Glavnog stana stranke danas zatražio potpredsjednik ovog stranačkog tijela Pero Ćorić

Ćorić je to učinio u ime nekoliko županijskih organizacija stranke, a sve je obrazloženo u Deklaraciji koja sačinjava sedam točaka i prema kojoj bi Đapić i Predsjedništvo trebali odstupiti, imenovati tročlano privremeno predsjedništvo koji bi u roku od 90 dana organiziralo izborni sabor stranke te poništiti odluke o isključenjima članova u posljednjih nekoliko godina, piše Jutarnji list.

'Tražili smo da predsjednik i kompletno Predsjedništvo stave mandate na raspolaganje, a dobili smo četverosatnu raspravu u kojoj je bilo umaranja, prijetnji i mitnji, nakon čega je naša skupina odlučila napustiti sjednicu, jer nije prihvaćen niti jedan naš prijedlog za uvrštenje u dnevni red. Kada je predsjednik GS-a odlučio staviti na glasanja nekakav Đapićev prijedlog o tome kako smo dobro prošli na izborima shvatili smo da tu nemamo više što tražiti', rekao je Ćorić.

Đapiću se, kako kaže, najviše zamjera autokratsko vođenje stranke kao i obračuni sa svim neistomišljenicima.

'Svi koji se ne slažu sa Đapićevom politikom bivaju brutalno izbačeni iz stranke. Od Rožića, Tadića, Kovačevića... pa sve do današnjih dana. U tijeku je 60-70 stegovnih postupaka, a neću se čuditi ako za koji dan i ja ne budem procesuiran. On nikoga ne uvažava, saziva sjednice kada on to želi, a ja kao potpredsjednik GS-a za to doznajem iz medija. Okružio se skupinom od 4-5 istomišljenika i oni drmaju strankom. Zbog svega toga tražili smo njegovu neopozivu ostavku', rekao je Ćorić, dodavši da Glavni stan nema mandat za donošenje odluke o smjeni predsjednika, ali je to bila prilika da se od njega zatraži ostavka kao moralni čin.

Đapić nakon sjednice nije bio raspoložen za razgovor s novinarima, već ih je uputio na svog zamjenika Daniela Srba.

'Bez ikakvog uvijanja razgovaralo se o HSP-u, analiziralo stanje i zadaci za predstojeće razdoblje, a kako se njima nije sviđao rezultat rasprave odlučili su napustiti sjednicu, jer njihova Deklaracija nije prihvaćena. Mi smo potom jednoglasno odlučili da će se provesti unutarstranački izbori, kao i izabrati novi sastav Glavnog stana u skladu s izbornim rezultatima, nakon čega će u roku od 60 dana biti sazvan izborni sabor stranke', rekao je Srb.

'Mislimo da su to pritisci koji dolaze izvana, ali nismo detektirali tko su sve te osobe koje imaju interesa da se predsjednika smijeni', zaključio je Srb, a na upit Jutarnjeg cilja li i na svog dojučerašnjeg prijatelja Gordana Matkovića, rekao je da nikoga ne isključuje.