Lokalni izbori 2009 DRUGO LICE IZBORNE POBJEDE

Ljevica financijski teža od desnice

  • Autor: tportal.hr
  • 5.6.2009 11:05:16
  • 5.6.2009 9:00:07

HDZ-ova vladajuća koalicija možda se može pohvaliti rezultatima izbora kada je riječ o broju osvojenih županija, gradova i općina, no financijski rezultat netom završenih izbora za Ivu Sanadera i njegovu stranku te partnere je debeli minus veći od tri milijarde kuna!

HDZ, HSS, HSLS, s pridruženim HSP-om u Osijeku, izgubili su, naime, na ovim izborima županije i gradove čiji su proračuni teški 3,8 milijarda kuna dok njihove novoosvojene županije i gradovi financijski teže samo 805 milijuna kuna, piše Novi list.

HDZ i partneri iz HSS i HSLS-a ukupno će nakon ovih izbora upravljati u 13 županija i 67 gradova čiji ukupni proračuni iznose oko osam milijarda kuna, od toga županije »teže« tri, a gradovi pet milijarda. SDP i partneri s lijevog centra ukupno će kontrolirati 14,2 milijarda kuna, od čega u županijama svega 1,3 milijarde a u gradovima preostalih 12,9 milijarda. Financijska premoć ljevice prije svega se temelji na proračunu Grada Zagreba na koji otpada čak 8 milijarda kuna. Bez Milana Bandića, lijevi bi centar raspolagao sa gotovo dvije milijarde kuna manje od desnog. Osim Bandića, za financijsku snagu ljevice i lijevog centra presudna je premoć u Istri. Samo u devet istarskih gradova – Puli, Poreču, Buzetu, Labinu, Pazinu, Novigradu, Umagu, Bujama i Vodnjanu – ljevica je pod svoje stavila proračune vrijedne 1,6 milijardi kuna, čemu treba dodati i 298 milijuna kuna proračuna Istarske županije.
Tako će u iduće četiri godine vlasti Sanader i partneri upravljati s najmanje 12 milijardi kuna manje nego što bi to bilo da se vlast nije mijenjala. Najteže udarce koaliciji desnog centra nije, međutim, zadala ljevica nego nezavisni kandidati i 'nesvrstane stranke', koje se ne mogu ubrojiti niti u lijevi niti u desni blok.

Desnom bloku takvi su kandidati 'oteli' pet gradova – Split, Osijek, Sinj, Samobor i Kaštela – ukupno »teške« nešto više od dvije milijarde kuna.

Samo su Željko Kerum i Krešimir Bubalo u Splitu i Osijeku pokupili milijardu i pol kuna. S druge strane, HDZ je najviše profitirao osvajanjem Velike Gorice, gdje je HDZ-ov kandidat srušio SDP-ovca Tonina Piculu, jer je velikogorički proračun poprilično bogat i iznosi 273 milijuna kuna, gotovo koliko i dvije županije – Požeško-slavonska i Dubrovačko-neretvanska – koje je desni centar oduzeo ljevici i na njima »zaradio« 288 milijuna kuna.

Stranke ljevice i lijevog centra – SDP, HNS i IDS – uzeli su od desnoga centra 18 gradova i dvije županije, ili proračune ukupno teške 1,8 milijarda kuna, dok su HDZ i partneri od »ljevičara« preuzeli šest gradova i dvije županije s proračunima vrijednim 805 milijuna kuna.

Ukupni financijskim rezultatom, dakle, ljevica može biti zadovoljna jer je na upravljanje dobila milijardu kuna godišnje više nego li dosad.

Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ne priznaje financijski pogled na rezultate lokalnih izbora. I u svojoj najtvrđoj utvrdi, Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, SDP upravlja sasvim pristojnim sredstvima od 1,3 milijarde kuna.

Tako »bogatih« utvrda kakve lijevi centar ima u Zagrebu, Rijeci i Istri, HDZ i desni centar nema: najveći pojedinačni lokalni proračun kojim upravlja desnica je onaj Grada Zadra koji iznosi 473 milijuna kuna.

Andrej Švoger / CROPIX
Pobjeda je samo jedna i pripada HDZ-u - Ivan Jarnjak
– Ovo nije Pirova pobjeda, jednako vrijedi svaka općina, svaki grad i svaka županija bez obzira na težinu proračuna. Važni su ljudi, a ne novac i ovo nisu bili izbori za proračun, mi smo pobijedili na izborima za županije, gradove i općine.

Uzaludan vam je pokušaj da na ovakav način pokažete da je SDP pobijedio na lokalnim izborima, žestio se Jarnjak na pitanje je li HDZ na lokalnim izborima odnio Pirovu pobjedu, s obzirom na krajnju financijsku računicu.

U SDP-u, naravno, priznaju financijsku metodologiju gledanja na izborne rezultate.

– Od početka govorimo da SDP dobiva povjerenje građana u najnaprednijim dijelovima zemlje koji vuku Hrvatsku naprijed. Voljeli bi da i Slavoniji, gdje se najteže živi, i na jugu bude tako, a pokazuje se da HDZ gubi povjerenje građana čak i u tim dijelovima u kojima je do sada držao ljude ovisnima o socijalnim davanjima.

Tamo gdje ljudi žive od svog rada, socijaldemokrati dobro prolaze na izborima, kaže glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još