GRADONAČELNIK - PODUZETNIK

Kerum uskoro u sukobu interesa

03.06.2009 u 09:07

Bionic
Reading

Nakon što je Željko Kerum bučno i veselo proslavio uvjerljivu pobjedu na izborima za splitskog gradonačelnika i izveo još jedan populistički igrokaz s kontrolom poslovično neučinkovite gradske administracije, pravi izazovi su tek pred njim

Za koji dan bi se zapravo trebala realizirati službena primopredaja i Kerum bi trebao preuzeti funkciju prvog čovjeka Splita. Taj čin ujedno podrazumijeva i zamrzavanje njegovih upravljačkih funkcija u tvrtkama u kojima je registriran kao vlasnik udjela. Broj tih funkcija i udjela je prevelik da bi se nabrojio u formi kratkog teksta.

No to nije najveći problem. Veliki broj ljudi iz njegovog bližeg okruženja koji su izabrani na tzv. Kerumovoj listi su njegova rodbina i svi oni obnašaju neke funkcije u tvrtkama u njihovom vlasništvu. Osim sestre Nevenke Bečić i zeta Petroslava Sapunara, tu je još nekoliko nećaka i članova obitelji i zamrzavanje njihovih funkcija će biti logistički problem. To se sasvim sigurno ne može po slovu zakona i učinkovito napraviti u nekoliko dana.

Naravno, za tako kompleksan problem žurba nije neophodna, međutim ni hrvatski zakoni u tom smislu nisu u potpunosti jasni i obavezujući. Kada se i konstatira sukob interesa, nakon administrativne trakavice, sankcije su relativno podnošljive (do 20 tisuća kuna) u usporedbi s potencijalnim dobitkom iz te situacije.

Nejasna je i situacija s kontrolom izbjegavanja sukoba interesa. Novi gradonačelnik Željko Kerum ne bi smio komunicirati s tvrtkom, odvjetničkim uredom ili fondom na koji bi prenio odlučivanje i upravljanje njegovim udjelima. U praksi je to u Splitu skoro pa neizvedivo: čovjek će šetati po Rivi, popiti kavu, družiti se u ćakuli i kako sada kontrolirati tko s kime i o čemu razgovara. A o suvremenim formama elektronske komunikacije da i ne govorimo.

Zaključak je da nedovoljno jasno i skoro neprovedivo slovo zakona u tom smislu nije rješenje, Split je odabrao Keruma, te je pred građanima i novim gradonačelnikom četiri godine realnog sukoba interesa i time se zapravo više i nema potrebe baviti.

Splićani se trebaju usredotočiti na konkretne situacije i čuvati javni interes kao što su odlučno za Kuretovog mandata ustali u zaštitu plaže Bačvice. Izbori su samo jedan, možda i najmanje vjerodostojan element demokracije, građani imaju još puno demokratskih načina za zaštitu javnog interesa.