NOVI-STARI GRADONAČELNIK

Bandić zahvalio Bogu i Zagrepčanima na pobjedi

31.05.2009 u 20:56

Bionic
Reading

Zagreb ostaje u rukama Milana Bandića, SDP-ova kandidata za gradonačelnika koji je u drugom krugu lokalnih izbora s premoćnih 61,84 posto pobijedio nezavisnog kandidata Josipa Kregara, kojemu je glas povjerilo 36,62 posto birača

ZAGREB - SDP-ovci su preko razglasa na zagrebačkom jezeru Bundek oko 21 sat proglasili Bandićevu pobjedu. Na Bundek je iza 22 sata konačno stigao i Milan Bandić, koji je izjavio da je skoro dvije trećine glasova palo u naručje njemu i SDP-u. Zahvalio je dragom Bogu što je izdržao devet godina na čelu Zagreba, a posebno zadnje četiri godine, kada je 'imao problema sa svih strana'. Zahvalio je i sugrađanima, dragim Zagrepčankama i Zagrepčanima, supruzi i kćerki koje toleriraju što ga i po 16 sati nema doma, svim protukandidatima, osobito Kregaru, koji je 'ne toliko sadržajem koliko stilom i načinom pomogao da Bandić dobije'. Najavio je da će ujutro u pola devet zapaliti svijeću kod Kamenitih vrata, a oko 16 ide u Krnjak kod 'jednog od svojih kumova koji ima osmero djece i kojega je žena napustila'.

Bandić je ustvrdio da je 'jedan od najjednostavnijih ljudi u Hrvatskoj' te da 'cijelu svoju psihu i fiziku' utemeljuje na 'zagrebljublju, domoljublju i čovjekoljublju'.

Bandić je danas sudjelovao u procesiji

'Živim socijaldemokraciju, socijalnu pravdu i osjetljivost. Cijeli svoj život utkao sam u zagrebljublje, domoljublje i čovjekoljublje. Rad, ljubav i dobrotu građani nagrađuju i nagrađivat će i ubuduće. Tko može više od mene, ja ću mu čestitati. Nema nikakvog fenomena Bandić, ima samo 16 sati sučeljavanja s ljudskim problemima u gradu Zagrebu', poručio je Bandić. Uz njega su na Bundeku od viđenijih SDP-ovaca bili Željka Antunović, Ivo Josipović, Antun Vujić, Zvonimir Šostar, Ljubo Jurčić i Zvonimir Mršić. Unatoč nagađanjima da bi na proglašenju izborne pobjede uz Bandića mogao biti i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Od uglednih javnih osoba zamijetili smo rukometnu legendu Vladu Šolu, poznatog kazališnog redatelja Paula Magellija te Tatjanu Holjevac. Uz bok Bandiću stalno je bio Nedžad Haznadar, koji je rekao da je njegova uloga u kampanji bila davanje prijateljskih savjeta.

Odgovarajući na pitanje osjeća li se kao nadstranačka osoba i veći od SDP-a, rekao je rezolutno 'ne'. 'Ja se osjećam kao istinski socijaldemokrat. Meni je normalno da budem dobar s hrvatskim braniteljima, da redovito idem na misu u katedralu i da živim socijaldemokraciju. U Hrvatskoj to neki ne mogu shvatiti, ali meni je to svakodnevnica. Živim hrvatsku socijaldemokraciju, a to što neki to ne razumiju – njihov je problem. Ostvarili smo dobar rezultat kao stranka, još bolji kao gradonačelnik. Nema raskola u stranci, padao sam i dizao se. Preporučujem i drugima: neka svatko izvuče pouku iz svojih uspjeha i neuspjeha', rekao je Bandić.

Što se pak tiče ambicija za kandidaturu na predsjedničkim izborima, Bandić je rekao da treba najprije prespavati. 'Hladne glave čvrsto stojim na zagrebačkom asfaltu koji ljubim više od sebe. Ima vremena za donositi odluke. Bog se moli po redu', nadovezao se.

'Gospodin Bandić zaslužuje sve čestitke za izborni rezultat koji je ostvario. Logično je da mu se postavljaju pitanja vezana za predsjedničku kandidaturu, SDP će izabrati najboljeg kandidata i pobijediti na predsjedničkim izborima', kazao je Ivo Josipović, čijim imenom mediji u posljednje vrijeme kalkuliraju kao SDP-ovim kandidatom za predsjednika RH.

Milan Bandić bio je na korak do osvajanja gradonačelničkog mandata prije dva tjedna, kada je u prvom krugu osvojio 48,54 posto glasova. Novinarima se tada ukazao tek u jedan sat u noći, kada je postalo izvjesno da ga je Kregar ipak uspio detronizirati u očima birača. Tada je pokislo najavio da će 31. svibnja očito morati pobijediti po drugi put.

Iako je Bandićeva konačna pobjeda, s obzirom na naklonost HDZ-ovih birača, bila gotovo neupitna, stari-novi gradonačelnik nije htio ništa prepustiti slučaju. Poznat po namirivanju kumova, zbog čega se našao i pod povećalom USKOK-a, nekoliko mjeseci prije izbora počeo je kupovati građane.

Aktivnosti koje je započeo tri mjeseca prije izbora – veće naknade rodiljama, besplatni prijevoz u širem centru Zagreba, uskrsnice nezaposlenima i umirovljenicima, niže naknade najma ljetnih terasa ugostiteljima, prijevremena isplata regresa za oko 12 tisuća gradskih djelatnika – nisu bile dovoljne.

Veselje u Bandićevom stožeru na Bundeku

Bandić je prvo odlučio ukloniti najveći problem koji su Zagrepčani naveli u predizbornoj anketi Gradskog poglavarstva – visoke cijene parkinga i kazni. Istog jutra u kojemu mu je pobjeda izmaknula za 1,46 posto glasova, Zagrebparkingu je stigao nalog da u iduća dva tjedna ne diže građanima automobile, osim onih koji izravno ugrožavaju promet.

Osim toga, Bandić je izbjegao riskantno sučeljavanje s Kregarom, rekavši da bi to bio gubitak vremena za njegovu radnu kampanju. Osiguravši monopol Udruženju zagrebačkih taksista, osigurao je i nezamislivu, besplatnu vožnju taksijem po Zagrebu dva dana uoči drugog kruga izbora. Slagavši sudu da će biti u Splitu, izbjegao je pojavljivanje na ročištu protiv HNS-ove gradske zastupnice Morane Paliković-Gruden istog dana kada ga je građanska inicijativa Pravo na grad osumnjičila za uništavanje više od 20 džambo plakata kojima su upozorili na mutne poslove aktualne gradske vlasti. Naposljetku, Bandić je mobilizirao je i najdesnije birače, dopustivši održavanje Thompsonova koncerta na dan predizborne šutnje.

Bandićevo promidžbeno glasilo Zagreb.hr, pokrenuto sa 10 milijuna kuna poreznih obveznika u nakladi od 400.000 primjeraka, građane je sustavno bombardiralo njegovim predizbornim obećanjima, među kojima su izgradnja prigradske željeznice, mostova Jarun i Bundek, novih škola, vrtića i staračkih domova, tri podzemne garaže u centru grada, veletržnica, kongresnog centra, obrtničkog centra na Laništu i Uriho centra na Kajzerici.

Gradonačelnik, koji je javno priznao da patološki voli Zagreb, izjavio je i da bi sigurno pobijedio na izborima za gradonačelnika Hrvatske kad bi takva funkcija postojala. Na krilima večerašnje pobjede šampionu Bandiću ni fotelja na Pantovčaku vjerojatno se više ne čini neosvojivom.