DRUGI KRUG

Jakovčić, Sanader i Pauk ostaju župani

01.06.2009 u 00:35

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je večeras u 21 sat prve nepotpune i neslužbene rezultate drugog kruga lokalnih izbora prema kojima za župana u Splitsko-dalmatinskoj županiji vode HDZ-ovac Ante Sanader, a u Istarskoj županiji IDS-ovac Ivan Jakovčić.

U drugom krugu birači su neposredno birali župane i njihove zamjenike u devet županija.

Kandidat SDP-a, HSS-a, HSU-a i HNS-a Ivan Perhoč u Međimurskoj županiji s 68,67 posto glasova bolji je od kandidata HDZ-ove koalicije Mladena Križaića (HDZ, HSLS, HDSS) koji je osvojio 30,36 posto. Obrađeno je 65 od 153 birališta. Dva tjedna ranije Perhoč je osvojio 42,09 posto glasova, dok je HDZ-ov kandidat Križaić u drugi krug ušao s 24,97 posto.

Slavlje u stožeru novog/starog Splitsko-dalmatinskog župana

U utrci za župana Karlovačke županiji kandidat koalicije HDZ, HSS, HSLS, HSU i SDA Ivan Vučić osvojio je 59,67 posto glasova, dok je SDP-ovac Bruno Kurelić kojega podupire i HNS dobio 37,87 posto. Obrađeno je 247 od 291 biračkog mjesta. U prvom krugu Vučić je imao 46,46 posto, a Kurelić 33,86 posto.

U Šibensko-kninskoj županiji obrađeno je 155 od 212 biračka mjesta. Goran Pauk (HDZ i HSS) s 61,86 posto glasova bolji je od protukandidata Duška Živkovića (SDP i HNS) koji je osvojio 36,11 posto. U drugi krug Pauk je ušao s 49,26 posto, a Živković 27,40 posto glasova.

Kandidat za splitsko-dalmatinskoga župana Ante Sanader (HDZ), po nepotpunim neslužbenim rezultatima, u drugome izbornom krugu vodi s dvadesetak posto ispred protukandidata Veljana Radojkovića (SDP).

Po podacima s 590 od 623 birališta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Ante Sanader dobio je 58,31 posto glasova, a njegov protukandidat Veljan Radojković 38,65 posto, izvijestilo je večeras u 22,30 sati splitsko-dalmatinsko Županijsko izborno povjerenstvo.

Novi župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić (HDZ-HSLS-HSU-HSS), koji je u drugom krugu osvojio 53,64 posto glasova birača, izrazio je zadovoljstvo rezultatima i zahvalio biračima na potpori.

"Odmah po objavljivanju službenih rezultata počet ćemo raditi i provoditi naš program te dovesti županiju na onu razinu gdje i pripada", kazao je večeras nakon objavljenih rezultata novi župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. Njegova protukandidatkinja Mira Buconić, nezavisna kandidatkinja, dobila je 43,39 posto glasova birača.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik Frano Matošić kazao je kako su birači potvrdili i prihvatili program HDZ-a i partnera i glasali za županiju bez afera, bez, kako je rekao, Stipe Gabrića Jamba, odnosno podržali su program za razvoj Dubrovačko-neretvanske županije.

Najdugovječniji župan u Hrvatskoj IDS-ov Ivan Jakovčić, kojega podupiru SDP i HNS, prema prvim će rezultatima, s 286 od 287 biračkih mjesta, ostati na svojoj dužnosti, jer je s 59,83 posto bolji od nezavisnog protukandidata Plinia Cuccurina (38,94). U drugi krug Jakovčić je ušao s 47,35 posto, dok je za Cuccurina glasovalo 24,60 posto birača. "Istra je birala i izabrala kao i uvijek do sada istinu jer je između sigurnosti i avanture izabrala istinu i jer je između ideala i kapitala izabrala ideal. Upravo zato smatram da je pobijedila istina i nitko drugi", poručio je Jakovčić, dodajući kako su građani Istre time odlučili u kojem će smjeru Istra ići idućih godina.

U drugome izbornom krugu za brodsko-posavskog župana pobijedio je Danijel Marušić iz HDZ-a s 51,94 posto osvojenih glasova, a Mate Gavran iz SDP-a dobio je 48,06 posto glasova, prvi su neslužbeni podaci sa svih 252 biračka mjesta.

Novi župan Požeško-slavonske županije, prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva od 22 sata, a nakon što su obrađena sva biračka mjesta, bit će HDZ-ovac Marijan Aladrović s osvojenih 53 posto glasova, a njegov protukandidat SDP-ovac Marija Cesarik osvojio je 45,27 posto glasova.