IZVJEŠTAJ GONG-A

Kerumova sestra nadgledala Ostojićevo glasovanje

31.05.2009 u 14:02

Bionic
Reading

U priopćenju tijeka izbornog dana GONG je izvijestio da su do 14 sati, njihove mobilne ekipe posjetile 250 biračkih mjesta te da se na većini glasovanje odvija mirno i bez većih kršenja izbornog procesa, no na dijelu biračkih mjesta odvija se uz nepoštivanje tajnosti glasovanja ali i kršenje izborne šutnje koja na nekim mjestima prelazi u otvoreno agitiranje.

Najviše bure podiglo se na biračkom mjestu Meje u Splitu, gdje se nalazi sestra kandidata Željka Keruma Nevenka Bečić u funkciji promatrača. Prema izvještaju GONG-a, ona je tamo stajala na biračkom mjestu i slagala listiće. Upravo na tom mjestu je glasovao i Kerumov protivnik Ranko Ostojić. Odmah se oglasila i glasnogovornica kampanje Željka Keruma Ivana Viđak Bjedov koja je rekla da se Nevenka Bečić, sestra Željka Keruma, nalazi u svojstvu promatrača na biračkom mjestu na Mejama te je jedino izvršila uvid u izborne materijale i prebrojala izborne listiće, na što ima pravo kao promatrač.

U Sibinju
, ispred škole gdje se nalaze 3 biračka mjesta, već dulje vrijeme stoji aktualni načelnik općine i agitira, tj. nagovara birače da glasuju za njega, priopćio je GONG.

GONG je iz SDP-a Požeško-slavonske županije zaprimio dopis koji je upućen i nadležnim izbornim povjerenstvima te Državnom odvjetništvu, a u kojem se obavještava o slučajevima kupovine glasova u Požegi kroz podjelu novaca građanima prigradskih naselja Štitnjak, Marindvor, Bankovci, Kunovci i Novi Mihaljevci, kako bi oni glasovali za HDZ. U dopisu se navodi da postoje svjedoci koji su o tome dali pismenu izjavu, a navode se i drugi načini utjecanja na birače od strane HDZ-ovih pristaša, kažu u GONG-u.

U GONG-u kao primjere nepravilnosti navode da na nekim izbornim mjestima glasački listići nisu promiješani i okrenuti licem prema dolje, već se dijele po redu, uz glasno navođenje imena i prezimena birača te da ispred biračkih mjesta stranački aktivisti vode evidenciju tko je izašao na izbore.

Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om je korektna.

Na biračkom mjestu 13 u Vukovaru, te biračkom mjestu 2 u Lipiku se nalazilo raspelo koje je skinuto nakon primjedbi promatrača. Na biračkom mjestu 10 u Lipiku raspelo se nalazi tamo još uvijek jer ga birački odbor, nakon konzultacija s GIP-om, nije maknuo.

U Nebuljusima kod Donjeg Lapca članica općinskog izbornog povjerenstva dovela je na biračko mjesto broj 81 skupinu birača te im iza paravana čitala listiće i pomagala glasovati. Na upozorenje promatrača, bila je bezobrazna te im odgovorila da ona zna koja prava oni imaju i što je njoj činiti. O incidentu je obaviješteno županijsko izborno povjerenstvo ( ŽIP) te su obećali da će reagirati.

U Bibinju su listići poredani po serijskim brojevima. Osobe koje provjeravaju identitete birača glasno daju do znanja tko glasuje tako da je to moguće povezati sa serijskim brojem. Promatračica je upozorila o tome predsjednika biračkog odbora, koji joj je odgovorio da je "stranka odlučila da listići budu tako okrenuti" i oglušio se na primjedbu. Kontaktiran je ŽIP, a tamo su rekli da će provjeriti, kažu u GONG-u.

Također, javljeno je da se ispred biračkog mjesta u Bibinju skupljaju nepoznati ljudi. Policija je bila prisutna oko pola sata ispred biračkog mjesta.

U Piškorovcu kod Male Subotice biračko mjesto je u šatoru na ulazu u selo. Na biralištu je opći kaos i gužva, birače dovoze kombijima, glasuje se bez identifikacijskih dokumenata a biračima koji nisu upisani u popis birača se bez potvrde izdaje glasački listić, tvrde promatrači GONG-a, te dodaju kako su u OIP-u rekli da će poslati tim.

Na biračkom mjestu 11 u Vukovaru član biračkog odbora zajedno s glasačicom otišao iza paravana, a na biračkom mjestu 7 ambulanta Samarica u Ivanjskoj, birački odbor ne utvrđuje identitet birača.

Predsjednici HNS-a i HSU-a iz Petrovskog, Milan Hršak i Stjepan Herak nakon više reakcija mještana sa terena uputili su pritužbu na župnika Ivana Tompića, koji je kod nedjeljnje jutarnje mise, usprkos izbornoj šutnji, neprimjereno i direktno prozivao i agitirao za jednog od kandidata na izborima.

GONG je do 14 sati zaprimio i više od stotinu poziva građana, a dojavili su i neke izborne nepravilnosti.

Također, građani su dojavili da se na biračkom mjestu 381 na Šestinskom Dolu u Zagrebu glasuje s grafitnim olovkama. Ista prijava za to biračko mjesto je bila i u prvom krugu.