IZBORNA ŠUTNJA

Mediji moraju šutjeti, a plakati iza svakog ugla

30.05.2009 u 08:48

Bionic
Reading

U polovici Hrvatske lokalni izbori okončani su već u prvom krugu, međutim izborna šutnja ovoga vikenda vrijedi za cijelu zemlju

Izbori su riješeni u devet županija i 11 županijskih središta, ali unatoč tome zakonska odredba o zabrani izborne promidžbe na snazi je na području čitave Hrvatske sve dok se u nedjelju u 19 sati ne zatvore birališta u lokalnim jedinicama gdje se održava drugi izborni krug. Situacija je još apsurdnija s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj termin izborna šutnja tumači vrlo široko, tako da se mediji dva dana praktično ne bave politikom u strahu da ih se ne proziva kao kršitelje izborne šutnje, piše Novi list.

'Uostalom, nema ni jedne županije u kojoj ne bi barem na nekoj razini bilo drugog kruga izbora. I mediji se u cijeloj zemlji moraju držati izborne šutnje bez obzira radi li se o lokalnim ili onima na nacionalnoj razini', rekao je član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Zorislav Ham.

Postojeće zakonodavstvo nije dovoljno jasno te bi ga nakon izbora trebalo mijenjati. Ham priznaje i činjenicu da je teško zakonski do kraja regulirati ovu problematiku, posebice u vrijeme interneta i mnogobrojnih portala i blogova.
'Te su stvari zaista problem. Ali osim toga imate i plakate koji će po zidovima biti ne samo za vrijeme izborne šutnje, nego i još dugo poslije toga', kaže Ham. On priznaje da je neke stvari teško izbjeći, primjerice današnje otvaranje tunela Sveti Rok i Mala kapela na kojima će biti prisutan i premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.