PRLJAVE IGRE U SABORSKOM

Na plakatima šef HSS-a prozvan dezerterom

26.05.2009 u 12:31

Bionic
Reading

U Saborskom i dalje nema mira. Cijelo mjesto posljednjih je dana oblijepljeno plakatima i zasuto lecima na kojima se Ivana Matovinu, šefa lokalnog HSS-a čija je kandidatkinja za načelnicu otišla u drugi krug izbora protiv nezavisnog Luke Hodaka, naziva 'ratnim dezerterom iz 1991. godine'

Matovina tvrdi da iza svega stoje upravo Hodak i ljudi s njegove nezavisne liste.

'To su klevete i uvrede kojima nas se očito želi zastrašiti. U uniformi Hrvatske vojske sam bio u Oluji i proveo u njoj od 25. srpnja do 25. kolovoza 1995, iako to zakonski nisam morao učiniti, jer su moja tri brata bila dragovoljci od prvog dana, a svi smo živjeli u istom kućanstvu. Pojavu ovih plakata odmah sam prijavio policiji', rekao je u ponedjeljak za Novi list Matovina, koji je na internetu objavio fotografije svog odlikovanja za sudjelovanje u Oluji i iskaznicu hrvatskog branitelja.

Na spornim plakatima 'dezerter Matovina' i HSS-ova kandidatkinja za načelnicu Đurđica Špehar dovode se u vezu s moderatorom weba lickajesenica.comVukašinom Jovetićem. Na njemu se, tvrde pojedinci bliski Hodaku, povremeno objavljuju velikosrpski stavovi i neistine o ratnim zbivanjima u Saborskom.

Luka Hodak
opovrgnuo je glasine da on stoji iza izrade i raspačavanja plakata, no ponovio je optužbu da je Matovina dezerter.

'Mi smo u rujnu 1991. sa 170 boraca, redom Saborčana, pokušali izvršiti proboj obruča oko mjesta. Krenulo se u akciju, a Matovina i još njih sedmero-osmero su se prepali i odlučili pobjeći. Znate li što je to značilo za moral nas ostalih? Neki su dečki čak imali prijedlog da se dezertere svuče i strijelja, no to sam osobno spriječio', ispričao je Hodak za Novi list.

Ponovno je prozvao drugu stranu – svoj bivši HDZ i HSS – za predizborne prljavštine i prijetnje, koje, ustvrdio je, nisu prestale ni nakon prošlotjednog fizičkog napada na njega.