TEROR FIKTIVNIH BIRAČA

Vrgorčani ne mogu sami izabrati svoju vlast

25.05.2009 u 11:54

Bionic
Reading

Atmosfera u Vrgorcu prije drugog izbornog kruga za gradonačelnika je uzavrela i, kako se može čuti, mjesto je na rubu eksplozije i ozbiljnih incidenata. Razlog za to je velik broj birača s fiktivnim prebivalištem na području grada Vrgorca, a koji zapravo imaju prebivalište u Hercegovini

Na području Vrgorca nalazi se i sada već glasovita adresa Dusina 0 sa 404 prijavljena birača.

Vodeći nakon prvoga kruga kandidat HDZ-a Borislav Matković, inače aktualni gradonačelnik i saborski zastupnik, osvojio je 2.314 glasova ili točno 50 posto, jedan glas manje od potrebne većine za pobjedu. Međutim, prema tvrdnjama njegova suparnika nezavisnog kandidata Miljenka Pivca (osvojio 1.788 glasova ili 38,63 posto), na izborni dan 17. svibnja dovezeno je više od tisuću birača autobusima iz Hercegovine ne bi li svoj glas dali Matkoviću, otkriva Novi list.

Po vrgoračkom kraju, pričaju mještani, širi se atmosfera straha i prijetnje onima koji u prvome krugu nisu dali svoj glas Matkoviću, pa čak i da je policija htjela privesti člana biračkog odbora koji je radio svoj posao i od birača tražio – identifikacijsku ispravu. Zastrašuju se i birači koji se dovoze iz inozemstva tvrdnjom da će im se oduzeti prava koja imaju poput dječjeg doplatka i sličnih socijalnih prava, navodi Novi list.

Prilog o fiktivnim biračima s vrgoračkog područja

U prilog tezi o velikom dovozu birača sa strane ide i podatak da je u Vrgorcu zabilježen najviši odaziv birača od svih gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 64,45 posto.

Već samo otkrivanje priče o biračima s fiktivnim prebivalištem izazvalo je povišenu napetost u kraju, pa je tako napadnuta i televizijska ekipa koja je htjela snimiti prilog o tome. Navodna policijska istraga oko nezakonite prijave prebivališta pokazala je kako je sve u redu, usprkos postojanju osobnih iskaznica s nepostojećim adresama.

Miljenko Pivac smatra da su građani Vrgorca oštećeni u svom temeljnom pravu jer ne mogu sami izabrati svoju lokalnu vlast. U tom izboru, naime, uvelike sudjeluju oni koji zapravo ne prebivaju u Vrgorcu.

'Mi smo taoci jer ne možemo sami izabrati svoju vlast, koja god da je, jer imamo 30 do 40 posto fiktivno prijavljenih birača', smatra Pivac i dodaje da je u tom slučaju pitanje smisla organizirati izbore.

Ističe kako Vrgorčani ne mogu birati vlast koju žele, jer ih u tome sprečava 1.100 do 1.200 birača, koji čine prevagu koju nitko ne može nadvladati. 'Nije problem to što ljudi imaju dva državljanstva, nego to što imaju dva prebivališta', kazao je Pivac.

'Potpuno mi je svejedno jesu li ti fiktivni birači iz Hercegovine, Ludbrega ili Londona. Želim da nam kažu na čemu smo pa da znamo da sljedećih 30 godina ne moramo izlaziti na izbore jer to nema smisla. Mi smo se u ponedjeljak ujutro, 18. svibnja, osjećali kao da smo silovani', istaknuo je nezavisni kandidat za vrgoračkog gradonačelnika.

Borislav Matković upitan i za dovoz birača i za adrese poput Dusina 0 ,novinaru Novog lista ljutito je kazao 'da to ima veze s policijom, to u policiji treba mijenjati, a cijela mjesta nemaju kućne brojeve, pa su svi stanovnici prijavljeni na istom broju'.

Odbio je komentirati zna li kako to da je na adresi Škola 0 u Velikom Prologu, gdje se po svoj prilici nalazi područni odjel vrgoračke osnovne škole, prijavljeno 250 birača, ponovno navodeći kako to policija treba utvrditi.