IZBORI NA HRVATSKI

U Karlovcu glasačko mjesto u kafiću

22.05.2009 u 21:45

Bionic
Reading

Glasanje na lokalnim izborima osim strogih formalnosti i izbornih pravila, za stanovnike karlovačkih prigradskih naselja Jelaši i Turanjski Goljaki ima i nešto opušteniju komponentu. Naime, glasačko mjesto za stanovnike ovih naselja nalazi se u caffe baru »Apollo« u kojem se, po tvrdnjama birača, za vrijeme nedjeljnih izbora točio alkohol

Iako je preporuka Državnog izbornog povjerenstva da se ugostiteljski objekti i slična mjesta izbjegavaju kao biračka mjesta, skandalozno je da Gradsko izborno povjerenstvo redovito kafić »Apollo« koristi kao biračko mjesto unatoč tome što se vlasnik, ako već iznajmljuje kafić kao mjesto za izbore, očito ne želi odreći i zarade na prodaji pića koja na »praznik demokracije« i pojačan promet gostiju – birača može biti još unosnija, piše Novi list

– Već duži niz godina ne izlazim na izbore jer ne želim glasovati u kafiću i nisam jedina koja tako misli. Kafić nikako nije i ne može biti primjereno mjesto za obavljanje građanske dužnosti pa sam i na ovim lokalnim izborima radije ostala kući, ispričala nam je stanovnica Jelaša koja navodi da bi zbog mogućih neugodnosti kod susjeda radije ostala anonimna.

Pritom joj nije jasno zbog čega ona i njezini mještani ne mogu glasati u obližnjoj osnovnoj školi koja je najveće biralište u gradskoj četvrti Turanj, a nije predaleko od »Apolla«.

– Ja sam glasao, ali sam si usput malo i popio, dodao je mještanin Zastinje koji se na naš upit o neobičnom glasačkom mjestu samo nasmijao. Nije mu, kaže, jasno zašto bi nekog smetalo što se birališta nalazi u kafiću, pa nam je samo dodao da ako netko ne želi piti – niti ne mora.

Po riječima izvršne direktorice GONG-a Sandre Pernar ovo je prva dojava koja se odnosi na biračko mjesto u samom kafiću, posebno ako kafić na dan izbora uredno radi.

– Preporuka Državnog izbornog povjerenstva još na prošlim parlamentarnim izborima je jasna, a odnosi se da se kafići i slični objekti ne koriste kao izborna mjesta. Ako se pritom u njima toči alkohol, to je onda apsolutno nedopustivo, kazala nam je Pernar.

Na nedjeljnim izborima GONG je zaprimio više dojava građana koje je smetalo da biraju na mjestima u neposrednoj blizini kafića. Po direktorici Pernar, birači su se žalili na neugodna dobacivanja, dok je ovaj karlovački slučaj svakako puno drastičniji. Slučaj biračkog mjesta u kafiću nije mogla komentirati Marija Jelkovac iz Gradskog izbornog povjerenstva jer, kako kaže, s tog biračkog mjesta nisu stigle nikakve pritužbe.

– »Apollo« je biračko mjesto bio na više proteklih izbora pa tako i na ovima. Svakako ćemo provjeriti ove navode i zatražiti da kafić 31. svibnja bude zatvoren, kazala je Jelkovac dodavši kako će Izborno povjerenstvo razmotriti hoće li ovaj ugostiteljski objekt biti na popisu biračkih mjesta za sljedeće, predsjedničke izbore.