ELIMINACIJA KONKURENCIJE

HDZ: Šerif Brkan izgubio nam je Trogir

21.05.2009 u 10:38

Bionic
Reading

Vedran Rožić, doznajemo, nije jedini kandidat za gradonačelnika Trogira kojeg je Vinko Brkan, predsjednik Gradskog odbora stranke, maknuo s izborne liste. Brkan je eliminirao i dr. Mladena Pavića, koji je, nakon mimoilaženja s Rožićem, bio dogovoreni stranački kandidat za prvog čovjeka grada

TROGIR - Iz izvora unutar HDZ-a Slobodna Dalmacija doznaje da je aktualnoga gradonačelnika Rožića kao stranačkog kandidata i na ovim izborima podupirao državni i županijski stranački vrh, no Vinko Brkan, kojemu istječe dogradonačelnički mandat, tome se svim silama odupirao.

Između njih dvojice definitivno je 'puklo' kada Rožić nije pristao na Brkanovo traženje da kod javnog bilježnika ovjere izjavu da će, kada ponovno bude izabran za gradonačelnika, provoditi odluke Gradskog odbora stranke s Brkanom na čelu.

Brkan je nakon toga uspio nagovoriti dr. Pavića, ravnatelja trogirskog Doma za psihički bolesne osobe, da on bude kandidat za gradonačelnika, što je i u stranci prihvaćeno kao kompromisno rješenje. Međutim, na zadnji dan predaje izbornih lista Brkan opet cijelu priču preokreće u svoju korist - Pavića informira da on ipak otpada i pola sata prije ponoći predaje listu sa svojim imenom kao kandidatom za gradonačelnika, piše Slobodna.

'Po Statutu izborne liste potpisuje predsjednik Gradskog odbora stranke, što je Brkan iskoristio. Izbacio je Rožića i Pavića, predao listu sa svojim imenom prije ponoći i više mu nitko ništa nije mogao. Time je ponovno potvrdio kako su mu osobni interesi iznad stranačkih', kaže 'pouzdani izvor' Slobodne Dalmacije u HDZ-u.

Da su Trogirani ipak počeli kažnjavati Brkanovo ponašanje, potvrđuju rezultati izbora - Brkan je uspio tek izboriti 2. krug sa zaostatkom za SDP-ovim kandidatom Damirom Riljom od čak 10 posto, a HDZ je izgubio i većinu u Gradskom vijeću.

Od vijećničkih 15 mandata osvojili su šest, dok ih SDP ima sedam i s mandatom liste nezavisnog kandidata Dalibora Perice imaju većinu, a HDZ ide u oporbu.

U prošlome mandatu u Trogiru HDZ-ova vlast najviše je bila kritizirana zbog činjenice da su gradski mediji postali propagandna mašinerija jedne stranke, kao i zbog toga što se gradska uprava u tri godine sa 30 povećala na 150 zaposlenih.

Brkan se cijelo vrijeme ponašao kao 'lokalni šerif', koncentrirajući funkcije: predsjednik gradskoga HDZ-a, trogirski dogradonačelnik, županijski vijećnik, predsjednik Nogometnog kluba Trogir, dopredsjednik Ženskoga rukometnog kluba Trogir i predsjednik Hvidre.