20 POSTO VIŠE VIJEĆNIKA

Čačić i Pusić ponosni na izborne rezultate HNS-a

20.05.2009 u 12:57

Bionic
Reading

Čelnici Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS) na današnjoj su konferenciji za novinare izrazili zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora te su istaknuli da su ostvareni svi strateški ciljevi te stranke

ZAGREB - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić rekao je kako su ponosni na snažni rast broja vijećnika HNS-a u cijeloj zemlji. Dodao je da su željeli imati 800 vijećnika, a osvojili su njih 737, tj. 20 posto više nego na prošlim izborima.

Uz to, Čačić je rekao da su uspjeli zadržati svoja tradicionalna uporišta, a što, kako je rekao, nije bilo lako niti jednostavno. Naglasio je da je novoizabrani župan Varaždinske županije HNS-ovac Predrag Štromar u prvom krugu pobijedio kandidata koji je prije toga tri puta bio župan. 'Ne samo da je pobijedio, nego je dobio i apsolutnu većinu u skupštini', rekao je.

Čačić je ustvrdio i da je HNS u Zagrebu potvrdio poziciju treće stranke te povećao broj svojih vijećnika u skupštini. Dodao je da su četiri gradonačelnika izabrana u prvom krugu, a šest kandidata u drugi krug ulaze s velikim šansama da pobjede.

Predsjednica Kluba HNS-a u Hrvatskom saboru Vesna Pusić rekla da se neposrednim izborima za župane, načelnike i gradonačelnike stalo na kraj političkoj trgovini koja je uvijek pratila lokalne izbore za mjesta. "Pokazuje se da se dobrim zakonom ipak nešto može popraviti i promjeniti", ocijenila je. Naglasila je da je HNS postigao odlične rezultate, pogotovo u Zagrebu gdje imaju više od 140 vijećnika u lokalnoj i mjesnoj samoupravi. 'Tamo gdje birači svojim glasom procjenjuju i lokalnu i nacionalnu razinu, a to su veliki i veći gradovi, tamo su HDZ i partneri doživjeli apsolutni poraz', rekla je Pusić dodavši da je to poruka za parlamentarne izbore.

Podsjetila je da su u prošlom mandatu u Varaždinskoj županiji župan Radimir Čačić i dožupan Predrag Štromar smijenjeni političkom trgovinom u županijskoj skupštini istaknuvši da u na ovim lokalnim izborima građani rekli što misle o toj političkoj trgovini izabravši Štromara u prvom krugu.

Zahvalivši biračima Štromar je kazao je da su uspjeh u Varaždinskoj županiji postigli ostvarenjem projekata u protekle tri godine koji su bili model za druge županije i hrvatsku vladu.

Upitan što očekuje u Dubrovniku, Čačić je kazao da očekuje pobjedu HNS-ovca Andre Vlahušića u drugom izbornom krugu borbe za gradonačelnika te poraz HDZ-a na županijskoj razini. Također, očekuju pobjedu lijeve koalicije u Velikoj Gorici. Istaknuo je da će HNS u Zagrebu biti ključni faktor kontrole rada izvršne vlasti te donositi strateške odluke o upravljanju gradom. Podsjetio je da je njihov kandidat u drugom krugu za zagrebačkog gradonačelnika Josip Kregar, ali da, što se tiče HNS-a, bez obzira tko bude izabran neće imati popust. Naglasio je da je HNS u Zagrebu bio nezadovoljan netransparentnim načinom upravljanja Milana Bandića.