TOP 10

Poduzetnici na političkim funkcijama

20.05.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Nepovjerenje građana u političare očitovalo se na lokalnim izborima, na kojima su poduzetnici, koji su 'zalutali' u politiku, postigli odlične rezultate. Zanimljivo je da je imovina pojedinih poduzetnika-političara veća od iznosa kojima gospodare u gradskim blagajnama. 'Bolje da se mi bavimo politikom, nego ona nama', rekao je Stipe Gabrić Jambo, komentirajući trend navale poduzetnika na politiku

Željko Kerum, nezavisni kandidat za gradonačelnika Splita, porazio je doasadašnjeg HDZ-ovog gradonačelnika Kureta, te se s Rankom Ostojićem bori u drugom krugu. Vlasnik je velikoga trgovačkog lanca i najuspješniji splitski trgovac. Voli skupe stvari, ne libi ih se pokazati i na tome je izgradio imidž. Kad su mu prigovarali da jedini u hrvatskoj vozi Maybach, odgovorio je da ga ne vozi on, nego njegov vozač. Lani je kupio avion, Cessnu Citation, za 17 milijuna dolara, piše Jutarnji list.

Stipe Gabrić Jambo, kao kandidaz HSS-a za gradonačelnika Metkovića, tu je funkciju osvojio već u prvome krugu izbora. Kontroverzni poduzetnik, tzv. neretvanski kralj mandarina, sam sebe nazivao je 'Robinom Hoodom koji svima pomaže'. Prije izbora biračima je na gradskoj tržnici dijelio srdele. Od 1994. do 1997. bio je član HDZ-a. Na parlamentarnim izborima 2003. na listi HSS-a ušao je u Sabor.

Stanislav Biondić,
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Koprivnice, izgubio od protukandidata, SDP-ovca Zvonimira Mršića, koji je dobio čak 73,95 posto glasova. Predsjedniku Uprave Belupa, iako je godinama u HDZ-u, ovo je prvi izlet u politiku. Pasionirani je biker i lovac. Nedavno se pohvalio u medijima da je vlastitim rukama uredio gotovo cijelu obiteljsku kuću.

Plinio Cuccurin

Plinio Cuccurini vodeći je istarski poduzetnik, jedan od 50 najbogatijih Hrvata i vodećih dioničara Adris grupe te utemeljitelj udruge Ladonja. Za sebe kaže da je zaustavio rasprodaju Hrvatske. Poslovnu karijeru počeo je sa 15 godina kao berač bresaka, zatim je radio kao konobar, a tijekom studija je tri godine vodio turističku zajednicu u Balama.

Miljenko Pivac, nezavisni kandidat za gradonačelnika Vrgorca, ide u drugi krug s Borislavom Matkovićem. Najmlađi je od trojice braće Pivac, vlasnika istoimene mesne industrije, najjače mesoprerađivačke tvrtke na jugu Hrvatske. Zovu ih 'kraljevi Dalmacije', a lani su dobili Zlatnu kunu HGK kao najuspješniji poduzetnici. I tvrtku Pivac pogodila je recesija, pa je otpušteno dvadesetak radnika te su smanjene plaće.

Josip Berket nezavisni je kandidat za gradonačelnika Kaštela u drugom krugu lokalnih izbora.
Dalmatinski poduzetnik vlasnik je Marine Kaštela i tvrtke Bava Adria Yahtings koja ima u vlasništvu 32 jedrilice. Poduzetničku karijeru počeo je 1984. u Grazu u Austriji, gdje je postao vlasnik tvrtke Marinconsult koja se bavi pomorskim menadžmentom.

Hrvoje Vojvoda, treći na listi HDZ-a, sa 11,58 posto ušao je u Gradsko vijeće Varaždina. Bivši je gradonačelnik Varaždina i saborski zastupnik HDZ-a. Za njega kažu da je prvi hrvatski privatni poduzetnik. Vlasnik je Ekos holding grupe, vodeće kompanije za proizvodnju i distribuciju hrane u SZ Hrvatskoj. Ekos ima u najmu i poznatu varaždinsku Gradsku kavanu. Kažu da se obogatio u vrijeme Ante Markovića.

Slavko Vukšić, šef Demokratske stranke slavonske ravnice, ušao je u Gradsko vijeće, ali nije uspio postati i gradonačelnik jer je osvojio 22,08 posto glasova. Ovaj dosadašnji dogradonačelnik Našica vlasnik je tvrtke Kamenolom Gradac. Veliki je prijatelj predsjednika Stipe Mesića. Svojedobno je bio i saborski zastupnik ugasle stranke SDHS. Sam vozi privatni avion i bavi se uzgojem bundeva.

Marinko Kauzlarić


Ivo Dujmić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Opatije, ide u drugi krug s A. Muzurom. Vlasnik je tvrtke A1JLT Yacht Agency, specijalizirane za opskrbu megajahti luksuznim namirnicama. Zlobnici kažu da je socijaldemokrat koji se obogatio poslujući s tajkunima. Dujmićeva tvrtka opskrbljivala je, među ostalim, jahte Romana Abramoviča, Toma Cruisea, Michaela Douglasa i Catherine Zeta-Jones.

Marinko Kauzlarić, nezavisni kandidat za načelnika općine Fužine, ide u drugi krug izbora. Poznati je gorskokotarski ugostitelj. Sa suprugom Vinkom punih je 10 godina vodio pansion Bitoraj u Fužinama, koji su pretvorili u hotel.