POPRAVNI ISPIT

Drugi krug za devet župana i osam županijskih sjedišta

19.05.2009 u 13:28

Bionic
Reading

Devet hrvatskih županija i osam županijskih sjedišta koja nisu u prvom krugu neposredno izabrala čelne ljude izvršne vlasti birat će ih u drugom krugu lokalnih izbora koji će se održati 31. svibnja.

U drugi krug tako idu kandidati za župane u Karlovačkoj županiji, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Međimurskoj te Šibensko-kninskoj županiji

Izbori za gradonačelnika, pak, ponavljaju se u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Osijeku, Vukovaru, Splitu, Dubrovniku, te u Šibeniku. Izbori za šibenskog gradonačelnika specifični su utoliko što će se prvo morati ponoviti izbori na biračkom mjestu na otoku Kapriju (31. svibnja), što neće utjecati na konačni rezultat, a tek će se nakon toga, 14 dana kasnije, moći održati drugi krug izbora za gradonačelničko mjesto.

U drugom krugu izabran je kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali, a vrijede jednaka pravila izborne šutnje, tako da ona počinje u ponoć s 29. na 30. svibnja i traje do 19 sati u nedjelju 31. svibnja kada se zatvaraju birališta, koja se, uobičajeno, otvaraju u 7 sati ujutro.

Za mjesto župana u Karlovačkoj županiji u drugom će se krugu natjecati Ivan Vučić (HDZ, HSS, HSLS, HSU, SDA) i Bruno Kurelić (SDP, HNS). Za požeško-slavonskog župana u drugom krugu će se boriti kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP-HSU Marijan Aladrović i SDP-ov kandidat Marijan Cesarik. Brodsko-posavski župan birat će se između Danijela Marušića (HDZ, HSS, HSLS, HSU) i Mate Gavrana (SDP, HNS, DC).

Kandidat HDSSB-a i Zelenih Hrvatske Vladimir Šišljagić i kandidat koalicije HDZ-HSP-HSU-HSS-HSLS Tomislav Ivić natjecat će se za osječko-baranjskog župana.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji u drugom će se krugu sučeliti Ante Sanader (HDZ, HSS, HSLS) i Veljan Radojković (SDP, HNS, HSU, DC, SU), a u Istarskoj kandidat koalicije IDS-SDP-HNS Ivan Jakovčić i kandidat udruge građana 'Ladonja' Plinio Cuccurin.

Birači će u Dubrovačko-neretvanskoj županiji birati između Nikole Dobroslavića (HDZ, HSS, HSLS, HSU) i nezavisne kandidatkinje Mire Buconić, u Međimurskoj između Ivana Perhoča (SDP, HSS, HSU, HNS) i Mladena Križaića (HDZ, HSLS, HDSS), dok u drugi krug u Šibensko-kninskoj idu Goran Pauk (HDZ, HSS) i Duško Živković (SDP, HNS).

Za zagrebačkog gradonačelnika natjecat će se Milan Bandić (SDP, HSU) i nezavisni kandidat Josip Kregar. Velikogoričani gradončelnika će birati između Dražena Barišića (HDZ, HSS, HSP, HSU) i Tonina Picule (SDP, DC, HSLS).

Za gradonačelnika Osijeka u drugom krugu borit će se Krešimir Bubalo (HDSSB, HNS, Zeleni HR) i Anto Đapić (HSP, HDZ), a za gradonačelnika Vukovara birači će odlučivati između Damira Barna (HDZ, HSP, HSU, HSS, HSLS, SDSS) i Željka Sabe (SDP).

Za gradonačelnika Siska u drugi krug idu Davorko Vidović (SDP, HNS, DSU, DC, SDSS) i Dinko Pintarić (HDZ, HSS, HSLS, SDA, HSU), a Splita nezavisni kandidat Željko Kerum, te kandidat koalicije SDP-HNS-HSU-DC Ranko Ostojić

Dubrovčani će, pak, gradonačelnika izabrati između Andre Vlahušića (SDP, HNS, HSU, HSLS) te dosadašnje gradonačelnice Dubravke Šuice (HDZ, HSS).
Nakon što se ponove izbori na otoku Kapriju, u drugom krugu će se za mjesto gradonačelnika Šibenika i to 14. lipnja, natjecati Nedjeljka Klarić (HDZ, HSS, HSLS, DC) i Ante Županović (SDP, HNS).