LOKALNI IZBORI

Ista meta, isto odstojanje

18.05.2009 u 11:33

Bionic
Reading

Prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj nije donio ništa nova niti bilo kakve dramatičnije lomove u hrvatskom političkom spektru. SDP je ponovo ostvario dobre rezultate u velikim gradovima, a HDZ u ruralnijim dijelovima zemlje, a ostale stranke igraju sve minorniju ulogu na političkoj sceni bez obzira na HSS-ove župane koji bi teško pobijedili bez pomoći HDZ-a

Nezavisni kandidati donijeli su određeno osvježenje na političkoj sceni te su Josip Kregar i Plinio Cuccurin uspjeli u svom naumu i barem malo unervozili neprikosnovene vladare Zagreba i Istre, Milana Bandića i Ivana Jakovčića, koji će morati svoju pobjedu potvrditi u drugom krugu. Dobar rezultat nezavisnih kandidata nije iznenađenje ili novost za Zagreb jer na prošlim izborima dobar rezultat ostvario je Amerikanac s Trešnjevke Boris Mikšić. Ista je stvar i u Splitu u kojem je, istina, HDZ izgubio gradonačelnika, ali on je vladao uz pomoć skupine poduzetnika iz Liste Velog mista koju je sada zamijenio jedan poduzetnik u liku Željka Keruma i koji planira vladati sam.

Ipak, i on će se morati dokazati u drugom krugu. Predvidljivi rezultati ostvareni su i u Rijeci i Zadru gdje SDP i HDZ i dalje čvrsto drže svoje utvrde. HDZ se, doduše, vlast malo zaljuljala u gradovima Šibeniku i Dubrovniku, ali su zato pred osvajanjem Velike Gorice gdje su rezultati neizvjesni te će tek drugi krug pokazati tko će vladati tim važnim gradovima.

Svoju nadmoć nad protivnicima vladajući HDZ pokazuje i u slavonskim županijama gdje mu glavobolju zadaje samo Glavašev HDSSB. U suradnji s HSS-om Sanaderovi zajedničari zadržali su prevlast i u Podravini i Bilogori te Zagrebačkoj županiji, a sa SDSS-om u Šibensko-kninskoj i Vukovarsko-srijemskoj. Čačičev HNS uspio je povratiti vlast u Varaždinskoj županiji, ali postupno sve više gubi političku moć u zemlji, kao i Đapićev HSP koji je jedva izborio drugi krug izbora u gradu Osijeku. SDP se potvrdio u Zagrebu Rijeci Sisačko-moslavačkoj i Međimurskoj županiji dok su uspjeli osvojiti Krapinsko-zagorsku županiju, ali su izgubili vlast u Požeško-slavonskoj.

Sve u svemu, HDZ može biti zadovoljan rezultatima ovih izbora. Bez obzira na ekonomsku krizu i brojne afere koje su potresale tu stranku u posljednje vrijeme, ovi lokalni izbori su pokazali kako su stranke u hrvatskoj političkoj areni čvrsto ukopane u svojim tvrđavama sa stabilnim biračkim tijelom te se na terenu događaju minimalne promjene. Izbori koji nam dolaze, kao i drugi krug ovih lokalnih samo će pokazati iznimnu vrijednost svakog glasa i dobro vođenih kampanja u osvajanju novih birača. Stranke će morati iskazati izniman napor u animiranju neodlučnih i apolitičnih birača kako bi ih pridobili na svoju stranu jer samo njihova naklonost će donositi pobjede na budućim izborima i u drugom krugu ovih.