GONG O IZBORIMA

Mobitelom slikaju glasačke listiće

17.05.2009 u 14:11

Bionic
Reading

Po ocjeni nevladine udruge GONG-a, na većini biračkih mjesta dan protječe u snošljivome i demokratskom ozračju

GONG ističe da se profesionalizam biračkih odbora kreće od zadovoljavajućeg do odličnog te da je suradnja s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i Državnim izbornim povjerenstvom bila vrlo dobra.

GONG je izvijestio da je 46 pokretnih ekipa do 10 sati posjetilo 167 biračkih mjesta.

Kako navodi, na jednome biračkome mjestu u Šibeniku zabranjen im je pristup te su poslani u GIP po akreditaciju iako pravila određuju da se akreditacije promatračima izdaju na biračkome mjestu.

U Vukovaru je na jednome biračkome mjestu nepoznata osoba prijetila promatračima i zastrašivala ih, na jednome biračkome mjestu u Karlovcu bilo je gužve jer su postavljena samo dva paravana, a odje glasuje više od 1000 birača.

Birački odbor u Gornjem Kegincu dobio je listiće nekoliko dana prije, a na jednome biračkome mjestu u Sisku birači zaokružuju grafitnim olovkama, a ne kemijskim.

Promatrači su dojavili i da na biračkim mjestima u Kistanjama i Kominu predstavnici stranaka i nezavisnih lista objašnjavaju biračima za koga da glasuju ili vode evidenciju o tome tko je glasovao.

GONG je do 10,30 sati primio više od 50 upita i dojava građana, a građani su se uglavnom žalili na kršenja izborne šutnje te na to da listići na biračkome mjestu nisu bili okrenuti prema dolje. Također je bilo i prijava o tome da stranački aktivisti kod biračkog mjesta bilježe tko je glasovao, primjerice u Trogiru, Vinkovcima i Segetu.

Prijavljeno je također da su birači mobitelom fotografirali glasačke listiće iza paravana na jednome biračkome mjestu u Zaprešiću.