Lokalni izbori 2009 ZASTRAŠIVANJE BIRAČA

GONG o kršenjima izborne šutnje

Nevladina udruga GONG sinoć je izvijestila da su im tijekom dana građani dojavljivali o dijeljenju letaka, lijepljenju stranačkih plakata, plakata kojima se diskreditiraju pojedini kandidati i drugim oblicima kršenja izborne šutnje diljem Hrvatske

Dojavljena su, među ostalim, i projiciranja stranačkih spotova na gradskim trgovima, ubacivanja stranačkih letaka u poštanske sandučiće, kao i automatski telefonski pozivi kojima se pozivaju glasači da glasaju za određenu stranku.

GONG je danas, uz ostalo, izvijestio kako su im proteklih tjedana građani dojavljivali i razne druge nepravilnosti poput zastrašivanja birača, pokušaja kupovine glasova, zlouporabu lokalnih resursa, ometanja tuđe kampanje te zlouporabu djece u svrhu kampanje.

Ističe i kako su neki od tih slučajeva kaznena djela. Podsjećaju kako se utjecaj na birače da glasuju za nekoga kao i pokušaj da se dozna za koga je netko glasovao kažnjava zatvorskom kaznom od jedne godine.

Nevladina udruga GONG još jednom poziva sve sudionike na izborima na poštivanje zakona i propisane procedure te na ponašanje primjereno demokratskim izborima.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još