PREDIZBORNE ANKETE

Veliki gradovi SDP-u, u Osijeku neizvjesno

15.05.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Prema istraživanju Jutarnjeg lista, kao i prema većini drugih predizbornih anketa, Hrvatska demokratska zajednica gubi izbore u velikim gradovima, osim u Osijeku, gdje se koalicija HDZ-a i HSP-a ravnopravno bori s Glavaševim HDSSB-om

HDZ će, naravno, svoj predviđeni neuspjeh u gradovima pokušati amortizirati uspjehom u županijama. Treba uzeti u obzir to da ta stranka raspolaže s najviše fiksnih i discipliniranih birača, koji će u nedjelju izaći na izbore u velikom broju, dok su potencijalni birači lijevih stranaka i neovisnih lista mnogo nestabilniji.

S jedne strane moguće je, dakle, da HDZ i u Zagrebu i u Splitu zabilježi znatno bolji rezultat nego što to pokazuju istraživanja javnog mišljenja. S druge pak strane, prednost SDP-a u Zagrebu, Rijeci i Splitu toliko je velika da bi se trebalo dogoditi čudo da se HDZ u bilo kojem od ta tri vodeća hrvatska grada vrati u igru za podjelu vlasti.

Borba za Zagreb prije nekoliko tjedana činila se kao mrtva utrka Bandića i Kregara, koji su prema anketama bili jedini kandidati za ulazak u drugi krug. No što se izbori više bliže, Kregar je počeo padati, dok je Bandić, i zahvaljujući vrlo dobroj i jasnoj kampanji, kao i izbjegavanju bilo kakvog sukoba s vodstvom stranke, počeo rasti. Predviđa se da bi Bandić pobjedu mogao odnijeti već u prvom krugu izbora.

Jasenu Mesiću predviđa se potpuni debakl. On bi u Zagrebu mogao osvojiti oko deset posto glasova.