KVALITETA ŽIVOTA

Za 50 posto Šibenčana lokalna vlast je užasna!

14.05.2009 u 16:04

Bionic
Reading

Prema novom online istraživanju koje je provela austrijska agencija za istraživanje MindTake, Hrvati su ponosni na tradiciju, povijest i prirodne ljepote u svojim gradovima i općinama, ali otprilike 48 posto njih je nezadovoljno radom lokalnih službenika u obavljanju poslova od lokalnog značaja i unapređivanju kvalitete života

Istraživanje provedeno u predizborno vrijeme na 439 ispitanika pokazalo je da većina Hrvata traži od lokalnih vlasti osiguravanje boljeg prometa, infrastrukture i društvenih usluga, kao i poduzimanje oštrih akcija protiv korupcije i birokracije.

Najzadovoljniji su stanovnici Dubrovnika i Zadra gdje je 60, odnosno 54,55 posto ispitanika opisalo kvalitetu života kao odličnu ili vrlo dobru. Zatim slijede Karlovac (50 posto), Varaždin (46,15 posto) i Rijeka sa 42,31 posto zadovoljnih stanovnika.

Najmanje zadovoljni su stanovnici Slavonskog Broda, gdje je 41,67 posto odgovorilo da im je kvaliteta života loša te da razmišljaju o iseljavanju iz grada. Šibenik je drugi na ovoj crnoj listi sa 83,3 posto ispitanika koji smatraju da im kvaliteta života 'nije dobra', a 16,67 posto tih ispitanika kvalitetu života smatra lošom te razmišljaju o iseljavanju.

Rezultati za Zagreb variraju; 37 posto stanovnika opisuje život kao odličan ili vrlo dobar, 42,22 posto ga smatra prosječnim, 18,52 posto smatra da im život nije dobar, dok 2,22 posto živi loše.

Upitani da procijene koji su glavni problemi u njihovim gradovima i općinama, ispitanici su se uglavnom žalili na stare, neravne ceste pune rupa, nedostatak parkirnih mjesta koji navodi građane na nepropisno parkiranje, nezaposlenost i nedostatak investicija, previsoke cijene života zbog turizma ili profita te napuštene i derutne zgrade.

Sto posto Karlovčana se žalilo na napuštene i derutne zgrade, 80 posto stanovnika Pule nezadovoljno je zbog loših cesta, 60 posto stanovnika Dubrovnika smatra da imaju visoke cijene, a 81 posto Zadrana žalilo se na nedostatak parkirnih mjesta. Povrh svega, 43,7 posto Zagrepčana ne smatra se sigurnim na cesti i zabrinuti su zbog uličnih tučnjava i huliganizma.

Kad se radi o uspješnosti lokalnih vlasti, 41,53 posto opisalo je čelnike riječima 'prosječno, rade dobro, no mogli bi i bolje', 24,59 posto ocijenilo ih je 'neutralno, ne rade mnogo, građani ,ne primjećuju promjene', a 123 posto ocijenilo ih je 'loše, naštetili su gradu'.

10,67 posto ih je reklo da lokalne vlasti rade 'odlično, imaju vrlo pozitivan učinak na grad', a 10,9 posto smatra da lokalne vlasti rade 'užasno, samo su uništili grad'.

Šibenik se ističe kao najmanje zadovoljan grad u Hrvatskoj sa 50 posto ispitanika koji su odgovorili da su lokalne vlasti 'užasne', dok je 33,33 posto ispitanika u Puli ocijenilo svoje lokalne predstavnike kao 'loše'. Lokalna vlast u Zadru ocijenjena je najboljom sa 45,45 posto ispitanika koji su je ocijenili kao 'odličnu'.