UZORAK KOSE

Istarski kandidati prošli test na prisutnost droge

13.05.2009 u 16:28

Bionic
Reading

Testiranje na prisutnost opojnih droga u organizmu na temelju uzorka kose, kojem su se dragovoljno odazvali kandidati svih političkih stranaka za lokalne izbore u Istarskoj županiji, osim kandidata IDS-a, pokazalo je da ni kod jednog kandidata nije pronađena prisutnost droge

PULA - Rezultati te toksikološke analize, koja je obavljena 28. travnja u laboratoriju Forenzičke tvrtke Dan-Jar iz Zagreba, predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u Puli, kojoj su nazočni bili kandidati političkih stranaka, koji su se dragovoljno testirali - tri kandidata za općinske načelnike, šest kandidata za gradonačelnika Pule, jedan za rovinjskog gradonačelnika te četiri kandidata za istarskog župana.

Na inicijativu Istarskog socijaldemokratskog foruma (ISDF) svakom od njih je u laboratoriju ovlaštene Forenzičke tvrtke Dan-Jar, pod stručnim vodstvom toksikologinje mr. Biserke Rihe, sukladno proceduri testiranja uzeto po 20 mg. kose.

Tom se testiranju nisu odazvali aktualni istarski župan Ivan Jakovčić te IDS-ovi kandidati za gradonačelnike. Oni su testiranje na prisutnost opojnih droga u organizmu, no na temelju davanja uzoraka urina, obavili prije 20-tak dana u Službi za prevenciju i suzbijanje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Svi rezultati tog testiranja na urin, koje su obavili IDS-ovi kandidati, također su bili negativni.

Nedolazak IDS-vih kandidata na testiranje na temelju uzoraka kose, kandidat ISDF-a za istarskog župana Bruno Langer na današnjoj je konferenciji za tisak nazvao 'vrhuncem licemjerja i cinizma'.

Svi kandidati političkih stranaka za nedjeljne lokalne izbore u Istarskoj županiji testiranje koje su obavili na temelju uzoraka kose, ocijenili su danas malim doprinosom u borbi protiv velikog zla kakva je ovisnost o drogi.

Također su izrazili zadovoljstvo ovom inicijativom ISDF-a, poručivši kako je riječ o hvale vrijednoj akciji koju bi trebali poduprijeti svi političari neovisno o tome kojoj stranci pripadaju.

'Bila je to prava prigoda da dokažemo svoju transparentnost, ali i da vratimo povjerenje kod građana prema onima koji se bave politikom', rekao je nezavisni kandidata za istarskog župana Dino Debeljuh.