RUKOMETAŠI NAJPOŽELJNIJI

Sportaši i na lokalnim izborima mamci za glasače

29.04.2009 u 10:43

Bionic
Reading

Da su sportaši izvrstan izborni mamac za glasače, otprije je poznato. Formula lokalni političar plus sportski as (po mogućnosti iz nogometa ili rukometa) pali na svakim izborima, bilo lokalnim, bilo parlamentarnim

To posebice vrijedi za lokalne izbore. Prosječni glasač kada pogleda izborne liste može vidjeti pozamašan broj nepoznatih imena. No kada vidi ime poput Ćire Blaževića ili Vlade Šole, najvjerojatnije je da će 'zagristi mamac' i zaokružiti baš tu listu.

Uoči predstojećih lokalnih izbora, političari angažirali su uglavnom rukometaše, koji polako ali sigurno preuzimaju popularnost od nogometaša. Tako se u Dugom Selu za mjesto dogradonačelnika natječe proslavljeni rukometni vratar Vlado Šola na nezavisnoj listi dvojice bivših gradonačelnika Dugog Sela, Milivoja Obada i Ivana Rijtekovića sa sloganom 'Izaberi Šolu'. Njegov kolega Nikša Kaleb član je Nezavisne liste Stipe Gabrića Jamba, dok je najbolje desno krilo svijeta Ivan Čupić na listi HDZ-a, glavnog Jambinog rivala u Metkoviću.

Davor Šuker

Razlog političkog angažmana ovih rukometaša uglavnom je zahvalnost prema dotičnim političarima ili pak strankama. Nikša Kaleb u politici će se okušati zbog moralnih razloga. Naime, Jambo mu je pomogao kada mu je obitelj prolazila kroz teške trenutke nakon gubitka desetomjesečnog djeteta. 'Ljudi iz HDZ-a su prošlo ljeto preuzeli klub i spasili ga od ispadanja u Drugu ligu. Odlučio sam stati na njihovu stranu', rekao je Ivan Čupić.

Za mjesto u zagrebačkoj Skupštini na listi HDZ-a bori se i izbornik nogometne reprezentacije BiH Ćiro Blažević. 'Idem pomoći stranci svojim iskustvom. Ivo Sanader me je pozvao da dođem u Skupštinu i ja sam to prihvatio. Zna se da sam prijatelj s Milanom Bandićem, ali ovo je utakmica HDZ-a i SDP-a', rekao je Ćiro. Kaže da mu je ulazak u skupštinu 'sveta dužnost' te da će, ako bude izabran, redovito dolaziti na sjednice, piše Jutarnji list.

No za razliku od Ćire, Davor Šuker koji već četiri godine predstavlja boje HDZ-a u Skupštini Grada Zagreba, na sjednicama se pojavljivao samo kada je nešto trebalo izglasati, primjerice podršku Horvatinčiću za Cvjetni trg. Od 45 održanih sjednica, Šuker se pojavio na 14, te je svega četiri puta postavio i pitanje.