KAMPANJA SE ZAKUHAVA

Kregar se žali na povredu izbornog procesa

27.04.2009 u 21:27

Bionic
Reading

Nezavisni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Josip Kregar napisao je otvoreno pismo Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) u kojem se žali na niz povreda izbornih pravila koje utječu na ravnopravnost i zakonitost izbornog procesa

Navodi se, međutim, da nije riječ o formalnoj žalbi, nego o konstatiranju činjenica koje utječu na opću ocjenu zakonitosti izbora. Tako se Kregar požalio da se sakupljaju potpisi na formularima na kojima nije naznačeno ime kandidata ili liste. Vrijeme predviđeno za sakupljanje potpisa je prekratko, smatra Kregar, što nije problem kandidatima stranaka koje imaju organizirano članstvo, kao ni u malim sredinama, no u velikim gradovima to je ozbiljna poteškoća.

Također se u pismu, koje je medijima poslao glasnogovorrnik Kregarove kampanje Alexander Štrbac, navodi da je u Gradskom izbornom povjerenstvu dana 27. travnja 2009. aktivno sudjelovala Greta Augustinović Pavičić, koja je preuzimala prijave, provjeravala podatke i davala naloge. Naknadnom provjerom ustanovili su da je imenovana kandidatkinja na listi SDP-a za Skupštinu grada te da je, zajedno sa S. Kostić, zadužena za pravna pitanja u izbornom stožeru kandidata SDP-a za gradonačelnika.

Istoga dana, navodi se dalje, organiziran je na poziv tajnika Poglavarstva sastanak s kandidatima za gradonačelnike, vijećnike i druge predstavnike, koji je vodio kandidat SDP-a za gradonačelnika Milan Bandić i na kojem su, kao neutralni gradski službenici, predstavljene osobe koje, istina, obnašaju dužnosti u gradu, ali su istovremeno i kandidati na listi.

Na sastanku su, posebno su naglasili, utvrđeni uvjeti promidžbe i predstavljanja te pravila ponašanja stranaka u vrijeme predizborne kampanje. Takvo ponašanje kandidata drže neprimjerenim.

'Dok se naše prve dvije primjedbe mogu u budućnosti vašim odlukama lako ispraviti, miješanje uloga kandidata i članova izbornih tijela stvara zbrku i sumnju u objektivnost i poštene izbore. Ovo ističemo i radi toga što smo imali poteškoće u traženju lokacija štandova i slično, o čemu odlučuju upravo naši protukandidati. Istovremeno smo imali krajnje profesionalni odnos kod prijave skupova MUP-u i korektnu suradnju. Radi toga ističemo upravo one detalje koji mogu utjecati na ukupnu ocjenu izbora i ravnopravnosti kandidata. Vjerodostojnost izbora toliko je važna da se ovakve pogreške ne mogu opravdati tehničkim pitanjima', stoji u pismu nezavisnog kandidata Josipa Kregara.