DONIO PREKO 45 TISUĆA POTPISA

Bandić u pratnji Milanovića predao kandidaturu

27.04.2009 u 19:31

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predao je poslijepodne, u pratnji predsjednika SDP-a Zorana Milanovića te predsjednice Gradske organizacije HSU-a, koalicijskog partnera SDP-a u Zagrebu, Višnje Fortune, svoju kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima i izjavio da očekuje osvajanje mandata u prvome krugu

Kandidaturu je zaprimio predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) Đuro Sessa, a Bandić je zajedno sa suradnicima donio 45.586 potpisa, što je do sada najveći broj donesenih potpisa za neku kandidaturu.

Listu za Gradsku skupštinu nešto ranije predao je i Radimir Čačić, predsjednik Hrvatske narodne stranke, koja je za gradonačelnika podržala kandidaturu nezavisnog kandidata Josipa Kregara. Listu za Gradsku skupštinu i za gradonačelnicu i zamjenike predala je i nezavisna kandidatkinja Tatjana Holjevac.

Prema prvim neslužbenim podacima, dobivenim od stručne savjetnice za informiranje Gradskog poglavarstva, Suzane Mrkobrade, do 19 sati za gradonačelnika i zamjenike prispjelo je pet kandidacijskih lista. Uz Bandića i Holjevac to su Kregar Zlatko Klarić (ASH i DSU) i Antun Kljenak (HSP). Za Skupštinu Grada Zagreba predano je ukupno 13 lista, za vijeća gradskih četvrti 127 i za vijeća mjesnih odbora 778. Prve službene procjene o broju pravovaljanih kandidatura očekuju se nakon ponoći.

Bandić je novinarima izjavio da očekuje da će zajedno sa sugrađanima 'Zagreb uvesti u krug europskih metropola' već u prvom krugu. Rekao je da je uvjeren da će sugrađani odlučiti u prvom krugu jer 'u protivnom ćemo izgubiti vrijeme, jednu školu i jedan vrtić'.

Upitan boji li se pobjede nezavisnog kandidata Josipa Kregara, odgovorio je da u fer političkoj utakmici želi 'uspjeh svima, a sebi malo veći'. 'Neka bude fer i korektno i bit će sve u redu', dodao je.

Na pitanje ide li na sve ili ništa, odgovorio je da nikada nije igrao na sve ili ništa pa neće ni sada, kada na izbore ide već četvrti put. 'Priznajem da imam malu tremu, ali to je zbog respekta i uvažavanja mojih sugrađana, s kojima sam zajedno realizirao projekte', dodao je Bandić.

Milanović je, na upit novinara, rekao da 'sigurno neće zamrznuti saborski mandat' ako osvoji i mjesto u Gradskoj skupštini, nego će vrlo aktivno sudjelovati u njenom radu. 'Spreman sam za taj angažman, jer da nisam spreman, ne bih ni nosio tu listu', naglasio je i dodao da će biti vrlo aktivan i sudjelovati u svim procesima važnima za grad Zagreb.

Predaji potpisa nazočio je i Igor Rađenović, pretučeni bivši direktor Zagrebačkih cesta i kandidat za Gradsku skupštinu. Upitan za koga će glasovati, odgovorio je da njegova nazočnost govori o tome.

Čačić je novinarima izjavio da u Zagrebu HNS mora ostvariti 'rezultat koji će nam jamčiti kontrolu izvršne vlasti, bez obzira na to tko ju obnašao'. 'Uvjereni smo da je u proteklom mandatu samo HNS bio odgovorna i ozbiljna opozicija sadašnjoj, nama neprihvatljivoj i netransparentnoj vlasti', rekao je Čačić, dodavši da se trenutačna Gradska skupština sastoji od 'gospodina Bandića i njegovih 47 prijatelja'. Potvrdio je da je spreman i na to da bude u oporbi.

Tatjana Holjevac je nakon predaje kandidature izjavila da je potpise sakupila na ulici i u roku, a ne poput drugih koji su, kako je rekla, dovozili ljude autobusima ili potpise počeli sakupljati prije roka. O budućoj koaliciji još ne razmišlja.