ŽIVJETI ZA KARLOVAC

HDZ 'maznuo' SDP-ov predizborni slogan

27.04.2009 u 09:49

Bionic
Reading

Karlovački HDZ na predstojeće izbore izlazi sa sloganom kakvog je u predizbornoj kampanji 2005. godine već koristila tadašnja SDP-ova koalicija. 'Živjeti za Karlovac' – otisnuto je ispod zajedničke fotografije gradonačelničkog kandidata Damira Jelića (HDZ) i njegovih potencijalnih zamjenika Dubravka Delića i Marine Kolaković (HSS) na plakatima kojima je ovih dana oblijepljen Karlovac

Na promidžbenim materijalima nekadašnje koalicije SDP-a, HSS-a i LS-a koja je nastupila na izborima prije četiri godine natpis je, pak, bio identičan – »Živjeti za Karlovac« s tim da su oni imali i dodatak »Raditi za Karlovac«, piše Novi list

Radi li se ovdje o gafu i zaboravnosti autora aktualne HDZ-ove kampanje ili svjesnom »posuđivanju« slogana, pokušali smo provjeriti u središtu te stranke. Na telefon se komunikacijskom stožeru karlovačkog HDZ-a javio Ivan Uđbinac.

– Ne, doista nismo znali da je SDP već koristio taj slogan, odvratio je kratko Uđbinac, dodajući da će HDZ službeno s kampanjom krenuti nakon predaje lista u izborno povjerenstvo, poslije čega će na presici obznaniti sve detalje kampanje pa tako i pojasniti slogan.

U SDP-u su pak HDZ-ov potez dočekali s neskrivenim podsmijehom.

Sličan slogan SDP i Ls imali su 2005. godine

– Iskreno, ne čudi me što je HDZ uzeo naš slogan s lokalnih izbora 2005. godine, jer ako je dosad već uzeo u realizaciju naše projekte – što ne bi i slogan, rekao je SDP-ov gradonačelnički kandidat Dario Janković, aludirajući očito na projekte poput gradnje Gradske knjižnice, Male škole ili pontonskog mosta na Korani koje je pripremila nekadašnja koalicijska vlast koja je vladala Karlovcem do ove aktualne.

– Doduše, naš slogan je bio nešto širi i konkretniji. Glasio je 'Živjeti za Karlovac – raditi za Karlovac', no oni su ovaj drugi dio izostavili. Namjerno ili slučajno, svejedno je – koristeći samo pola našeg slogana jasno poručuju da se niti u naredne četiri godine ne misle baš pretrgati od posla. Osim mjesec dana prije izbora, zaključio je Janković.

Ovaj slučaj 'posuđivanja' slogana nije prvi u Karlovcu. Karlovački HDZ je, naime, u posljednjoj polovici ovog mandata u više navrata koristio krilaticu 'Grad ugodnog življenja', zaboravljajući da je potpuno identičan na izborima prije četiri godine na svojim plakatima koristio lokalni HNS. U zanimljivosti svakako treba staviti i SDP-ov slogan s izbora 2001. godine. On je glasio 'Idemo dalje'.

Poput Uđbinca, gradonačelnik Damira Jelić nam je kratko telefonom rekao kako nema pojma da je SDP već koristio taj slogan.

– Najiskrenije pojma nemam. Ako je SDP i imao taj slogan, onda je valjda bio toliko neprepoznatljiv jer ga se ne sjećam ni ja, a sudjelovao sam u onoj kampanji prije četiri godine, priča Jelić.