LOKALNI IZBORI

U ponoć istječe rok za predaju kandidatura

27.04.2009 u 07:59

Bionic
Reading

U ponoć istječe rok za predaju kandidatura za predstojeće lokalne izbore 17. svibnja, a nakon toga lokalna izborna povjerenstva u roku od 48 sati moraju objaviti sve pravovaljane kandidature i liste.

Prijedlozi kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba i njihovih zamjenika moraju prispjeti nadležnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku 12 dana od dana raspisivanja izbora tj. do 27. travnja u ponoć. Vladina odluka o raspisivanju lokalnih izbora stupila je, naime, na snagu 15. svibnja.

Nadležna izborna povjerenstva, pak, utvrdit će i u javnim glasilima objaviti zbirnu listu pravovaljanih kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba i njihovih zamjenika u roku 48 sati od isteka roka za kandidiranje, odnosno 29. travnja do ponoći.

Na predstojećim lokalnim izborima hrvatski građani prvi put će neposredno birati regionalne i lokalne čelnike (župane, gradonačelnike i općinske načelnike), a biračima se omogućuje da, budu li nezadovoljni lokalnim čelnikom, mogu pokrenuti referendum za njegovu smjenu.

Oni koji se namjeravaju kandidirati za načelnike općina do tisuću stanovnika svoju kandidaturu moraju potkrijepiti potpisima najmanje 50 birača. Kandidati za općinske načelnike u općinama većim od 1000 stanovnika moraju prikupiti 100, za gradonačelnike gradova manjih od 35.000 stanovnika 500 potpisa birača. Za gradonačelničke kandidature u gradovima između 35 i 100 tisuća stanovnika potrebno je 1000, a za veće gradove 2000 potpisa.

Za župane treba 2500, a za gradonačelnika Grada Zagreba 5000 potpisa.

Prema odluci o raspisivanju izbora za lokalne i regionalne čelnike, u lokalnim jedinicama do 10.000 stanovnika bira se i jedan zamjenik općinskog načelnika ili gradonačelnika, a u jedinicama s više od 10.000 stanovnika, županijama i Gradu Zagrebu biraju se dva zamjenika.

Uz neposredno izabrane lokalne i regionalne čelnike, građani će birati i svoje predstavnike u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama, a u Gradu Zagrebu birat će i predstavnike u vijećima četvrti i mjesnim odborima.

Izborna promidžba službeno počinje od 30. travnja i traje do ponoći 15. svibnja, a dan potom je izborna šutnja koja traje do 17. svibnja u 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta.

Birači će 17. svibnja na birališta moći izaći od 7 do 19 sati na kojima će kandidate za općinske načelnike i gradonačelnike zaokruživati na bijelim listićima, kandidate za župane na plavim, a liste za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine na roza i smeđim biračkim listićima.