Lokalni izbori 2009 SKUPOVI BEZ LAKIH NOTA

Glazbenici pozvani da bojkotiraju HDZ i HSS

  • Autor: tportal.hr
  • 24.4.2009 9:43:24
  • 24.4.2009 8:58:15

Rat između ZAMP-a koji ubire naknadu za korištenje hrvatske glazbe i Ministarstva turizma koji bi tu naknadu srezao za pola, urodio je i naputkom kojim ZAMP članovima Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije i Hrvatske udruge orkestralnih i komornih glazbenika sugerira da ne nastupaju na predizbornim skupovima HDZ-a i HSS-a iz čije je radionice Akcijski plan izišao

ZAGREB - Pjevači su se mahom izjasnili kako naputak kane poslušati. No, usprkos svim nastojanjima da dobiju željenu simpatiju javnosti ista ta javnost još uvijek nije zdušno stala na stranu glazbenika, piše Novi list. Svjestan je toga i izvršni direktor ZAMP-a Nenad Marčec.

No, ljudima se nije lako pomiriti ni s činjenicom da pune ZAMP-ovu kasicu i kada toga uopće nisu svjesni. Tako ZAMP-u ide po 10 kuna od svakog prodanog mobitela s mp3 playerom, za memorijske kartice do 16 MB i USB stick do 16 GB idu četiri kune, a za memorijske kartice iznad 16 MB i USB stick iznad 16 GB osam kuna. Pače, naknada ZAMPU od četiri lipe ide i od kupovine praznog CD-a zahvaljujući 'Sporazumu o uvjetima za ostvarivanje prava na naknadu za reproduciranje autorskog djela za privatno ili drugo vlastito korištenje'. Marčec, međutim, ističe kako se radi o davanjim koja su normalna od pojave prvog radio kasetofona, piše Novi list.

'Nije stvar u tome da bilo što plaća krajnji korisnik, već je cilj da industrija koja svojim proizvodima čini štetu nekoj drugoj industriji to i kompenzira', veli Marčec te dodaje, kako ZAMP ni po ničemu drugačiji od udruga u Austriji, Njemačkoj ili Mađarskoj.

Jasna Kulušić, direktorica HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma, tvrdi međutim kako je na snazi do u tančine razrađen sustav prisilne naplate kojem se na kraj može stati samo promjenom sustava. Radi se, tvrdi, o monopolu koji je posve netransparentan, pa krajnji korisnik nema nikavog uvida zašto i po kojim kriterijima plaća to što plaća.

'Mi se ne zaležamo za smanjenje naknada autorim, ali se zalažemo za smanjenja naknada ZAMP-u', sublimira stav svoje Udruge Kulušić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još