ODGOVORNOST ZA ZAGREB

Zoran Milanović istiskuje Milana Bandića

21.04.2009 u 09:19

Bionic
Reading

Zoran Milanović odlučio je preuzeti odgovornost za uspjeh SDP-a na lokalnim izborima u Zagrebu i zauzeti prvo mjesto na listi te stranke za Gradsku skupštinu

ZAGREB - Tu informaciju potvrdio je novinarima Večernjeg lista visoki izvor iz SDP-a, a Milanovićevo preuzimanje liste službeno bi trebao potvrditi zagrebački ogranak SDP-a.

'Milanović preuzima na sebe odgovornost za Zagreb iako Milan Bandić ostaje kandidat za gradonačelnika. Predsjednik stranke neće dopustiti pregovore o tome', rekao je sugovornik Večernjeg lista iz SDP-a. Milanović je ovim potezom odlučio dokrajčiti sve sukobe unutar stranke i pokazati da podupire Bandićevu kandidaturu, ali i da osobno namjerava kontrolirati njegovu vladavinu.

'Zoranu nije ispod časti sjediti u Gradskoj skupštini. Uvjeren je da je zagrebački parlament drugo najvažnije predstavničko tijelo u državi i izuzetno mu je stalo da SDP, ako je moguće, osvoji i natpolovičnu većinu', ustvrdio je naš izvor. Sam Bandić, kako je Večernji list još prije desetak dana bio najavio, zauzet će posljednje 51. mjesto na listi ili ga na njoj čak neće ni biti. To bi značilo da ne pobijedi li, Bandić neće imati ni mjesto u Skupštini i bit će ga vrlo lako pospremiti u političku povijest.

No naš izvor tvrdi da Milanoviću nije namjera ni poniziti ni ukloniti Bandića nego se nada da će i svojim angažmanom pomoći što boljem rezultatu SDP-a. Rezultati ispitivanja raspoloženja birača pokazuju mu da bi SDP s njime na listi mogao osvojiti oko 41 posto glasova i uđu li u Skupštinu još samo tri liste, socijaldemokrati bi mogli imati i natpolovičnu većinu.

Najozbiljniji Bandićev protukandidat, Josip Kregar, prema tvrdnjama iz SDP-a, u prvom krugu izbora zaostaje za Bandićem petnaestak posto glasova, a iako je u drugom krugu sve moguće, Milanović se nada da ipak neće uspjeti pobijediti sadašnjega gradonačelnika. S druge pak strane Kregar je po istraživanjima posve potopio HNS i bit će pravo čudo uspiju li narodnjaci, u protekle četiri godine najveći kritičari Milana Bandića, uopće prijeći izborni prag.

Milanovićevo nametanje volje ipak nije prošlo bez sukoba unutar stranke, no predsjednik se nada da će rogoborenja prestati već sutra nakon sastanka gradskog odbora. Drugo mjesto na listi, koju će skrojiti sam, Milanović je prepustio koalicijskom partneru HSU, a treće će zauzeti Igor Rađenović