PRIJE POČETKA KAMPANJE

Kandidati se mogu reklamirati bez kazne

15.04.2009 u 15:24

Bionic
Reading

Od ponoći 15. travnja počinje teći rok unutar kojega se sve punoljetne osobe koje u Zagrebu imaju prijavljeno prebivalište mogu kandidirati za funkcije gradonačelnika, vijećnika u Gradskoj skupštini i vijećima gradskih četvrti te mjesnim odborima koje će biti birane na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 17. svibnja

Rok za podnošenje kandidature prestaje teći 27. travnja u ponoć, a onda će u roku od 48 sati biti objavljene liste kandidata, moglo se čuti na konferenciji za novinare Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba.

Svi kandidati za gradonačelnika će morati sakupiti 5.000 potpisa građana. Za vijeća gradskih četvrti potrebno je prikupiti samo 150 i 50 za mjesne odbore, a ovo se odnosi samo na nezavisne kandidate.

Nakon što se objave liste, 30. travnja započinje predizborna kampanja. Đuro Sessa, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba, rekao je da već imaju jedan prigovor vezan uz raniji početak predizborne promidžbe u Zagrebu. 'Izborno povjerenstvo smatra da se ne radi o izbornoj promidžbi jer je riječ o promidžbi izvan roka', rekao je Sessa.

Predsjednik izbornog povjerenstva je objasnio da je u ovom slučaju zakon nedefiniran jer samo određuje u kojem vremenu traje izborna promidžba, u ovom slučaju od 30. travnja, a svaka promidžba prije toga ne smatra se predizbornom promidžbom, već samo običnom.' Tu se radi o tzv. imperfektnim normama za čije kršenje nema sankcija', pojasnio je Sessa. U drugom slučaju, Gradsko poglavarstvo je bilo u pravu kad je odbilo Josipu Kregaru dati štand u centru Zagrebu u predizborne svrhe jer ga je tražio izvan roka zakonom predviđenog za kampanju, dakle prije 30. travnja.

Sve informacije o izborima u Zagrebu zainteresirani mogu saznati na brojevima telefona 6106-051, 6106-053 i 6106-055 ili ne web stranici www.zgizbori.hr