VESNA BUTERIN:

Raspisat ću referendum za izgradnju džamije u Rijeci

15.04.2009 u 13:26

Bionic
Reading

Vesna Buterin, HDZ-ova kandidatkinja za riječku gradonačelnicu, izjavila je da će, postane li ona gradonačelnica, o izgradnji džamije u Rijeci odlučivati građani na referendumu

Predstavljanje kandidata za riječko gradonačelničko mjesto tportal je započeo u hotelu Bonavia razgovorom s HDZ-ovom kandidatkinjom, 34-godišnjom magistricom ekonomije Vesnom Buterin, saborskom zastupnicom i gradskom vijećnicom. Buterin je na samom početku razgovora priznala Mirjani Hrgi da je intervju za tportal njezino vatreno novinarsko krštenje, budući da je to prvi intervju u njezinoj političkoj karijeri.

Buterin je potvrdila da joj u izbornoj kampanji pomaže jedna zagrebačka agencija, a kazala je da je posebno ponosna na podršku koju dobiva od premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera

U razgovoru Buterin je prokomentirala svoju nedavnu izjavu da će, postane li gradonačelnica Rijeke, otići u Zagreb u kabinet resornog ministra i iz njega neće izlaziti dok ne riješi problem za koji smatra da je gorući za Rijeku. Zanijekala je da je mislila na to da će sve riječke probleme rješavati Zagreb i rekla da želi napraviti iskorak i u Zagreb otići kad treba inzistirati na realizaciji nekog projekta.

Na pitanje posjetitelja tportalovog chata koji je njezin stav o gay prideu u Rijeci i bi li u gradu koji slovi kao najliberalniji u zemlji podržala održavanje takvog skupa, rekla je da podržava osobne slobode i da se svatko mora pridržavati zakona zemlje i ćudorednog ponašanja.

'Ljudi homoseksualne orijentacije u Hrvatskoj imaju slobodu, no osobno ne bih se pridružila gay paradi u Rijeci', rekla je te dodala da o tome bi li im kao potencijalna buduća gradonačelnica Rijeke pružila logističku potporu za skup još nije odlučila.

No da joj dođu dva mladića koji se žele na simboličkoj razini vjenčati i da od nje zatraže da im bude kuma, Buterin bi pristala, jer kumstva se ne odbijaju.

Govoreći o aktualnom riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu kojem će izravno konkurirati na predstojećim izborima, Buterin je rekla da Rijeka, u usporedbi s nekim hrvatskim gradovima, stagnira već 19 godina. Jedino što od ostvarenog priznaje Obersnelu je prepoznatljivost Riječkog karnevala.

O koalicijama koje će sklapati na gradskoj razini, potvrdila je da razgovaraju s HSU-om, što bi mogao biti priličan vjetar u leđa uzme li se u obzir da umirovljenici čine četvrtinu biračkog tijela, ima ih oko 38 tisuća.

Pogledajte sažetak video chata: