KOALICIJA HSP - HDZ

Pukne li suradnja u Osijeku, puknut će i u županiji

14.04.2009 u 12:46

Bionic
Reading

Predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je danas u Osijeku kako će ta stranka - ako HDZ raskine predizbornu koaliciju s HSP-om i HSU-om u gradu Osijeku - raskinuti koalicijski sporazum s HDZ-om, HSS-om, HSLS-om i HSU-om te na izbore za Županijsku skupštinu izići sa svojom listom i kandidatom za župana

Predsjednik osječkoga HDZ-a Dragan Kovačević izjavio je novinarima da će se u idućih nekoliko dana odlučiti o budućnosti predizborne koalicije.

Nakon sjednice osječkoga Gradskog vijeća, na novinarske upite o mogućem raskidu koalicije s HDZ-om na gradskoj i županijskoj razini Đapić je odgovorio kako je u pitanju 'bio paket-dogovor za grad i Županiju' te da HSP -' raskine li se koalicija u gradu Osijeku, što je vrlo vjerojatno - izlazi sa svojim kandidatom za župana i županijskom listom'.

Dodao je kako o tome ne želi nagađati ili govoriti ultimativno dok ne dobije službeno stajalište HDZ-a, pri čemu je napomenuo da će se HSP pridržavati koalicijskog sporazuma dok ga netko od partnera eventualno ne raskine.

Izvijestio je kako je protiv predsjednika osječkoga HSP-a Gordana Matkovića, koji je nedavno najavio da će se kandidairati za gradonačelnika kao neovisni kandidat, pokrenuo stegovni postupak. Dodao je da je Časni sud stranke, na njegov prijedlog, Matkoviću te nekolicini članova koji su se nedavno javno ogradili od potpore njemu kao kandidatu za gradonačelnika izrekao mjeru udaljavanja sa svih stranačkih dužnosti dok ne završi stegovni postupak.

Đapić je napomenuo kako je odlučio pokrenuti postupak jer 'netko tko je član stranke ne može na izborima nastupati protiv stranačkih odluka'.

Na novinarski upit o tome hoće li Matković i njegovi istomišljenici biti isključeni iz stranke Đapić je odgovorio kako 'ne želi prejudicirati odluke Časnoga suda HSP-a niti polemizirati s Matkovićem jer tu priču u ovom trenutku smatra zaključenom'.

'Da je Matković imao potporu osječke podružnice kao što govori, on bi bio kandidat HSP-a za gradonačelnika, a ne ja', kazao je Đapić dodajući kako vjeruje da će, unatoč posljednjim zbivanjima, 'biračko tijelo HSP-a ostati uz stranku' te da će HSP na izborima dobiti gradonačelnika i većinu u Gradskome vijeću.

'Ako HDZ želi izići iz koalicije ili poduprijeti Matkovića kao kandidata, to je njegovo pravo, ali to govori samo za sebe i o čitavoj priči koja se dogodila', smatra Đapić.
Predsjednik osječkoga HDZ-a Dragan Kovačević izjavio je novinarima nakon sjednice Gradskoga vijeća da će se u idućih nekoliko dana odlučiti o budućnosti predizborne koalicije HSP-HDZ-HUS, o čemu će biti upoznata javnost.

Na novinarski upit o tome je li točno da čelnici osječkoga HDZ-a danas odlaze u Zagreb na konzultacije sa središnjicom stranke Kovačević je odgovorio da su takve tvrdnje 'netočne i podmetanje iz HDSSB-a, koji sustavno obmanjuje osječku javnost da se odluke o koalicijama ili partnerstvima u gradu Osijeku donose u Zagrebu'.

Dodao je kako se u nekim medijima spominju i imena mogućih kandidata o kojima, ustvrdio je, 'HDZ uopće nije raspravljao niti je donosio bilo kakve odluke'.
Na novinarski upit o tome postoji li mogućnost da HDZ podupre Gordana Matkovića kao kandidata za gradonačelnika Kovačević je iznio osobno mišljenje ističući kako mu se 'jako sviđa 'nova osječka priča'' (predizborni slogan koji je promicao u medijima).