NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Što zanima birače?

06.04.2009 u 15:51

Bionic
Reading

Budući da će predstojeći lokalni izbori 17. svibnja biti prvi neposredni izbori za čelnike lokalne vlasti u Hrvatskoj, Državno izborno povjerenstvo sastavilo je listu najčešćih pitanja i odgovora kako bi se građani lakše nosili s novom procedurom i bez puno muka realizirali svoje biračko pravo

1. Koga biramo na predstojećim lokalnim izborima?

Na predstojećim lokalnim izborima biramo članove općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i Gradske skupštine Grada Zagreba (predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i općinske načelnike, gradonačelnike, župane i gradonačelnika Grada Zagreba (nositelje izvršnih ovlasti u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

2. Koja je razlika između predstojećih lokalnih izbora u odnosu na izbore 2005.?
Na predstojećim lokalnim izborima prvi put neposredno biramo općinske načelnike, gradonačelnike, župane i gradonačelnika Grada Zagreba zajedno s njihovim zamjenicima, koje ćemo birati na jednom glasačkom listiću, a članove predstavničkih tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave na drugom glasačkom listiću.

3. Tko ima pravo birati?
Pravo birati imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice u kojoj se izbori provode.

4. Tko ima pravo biti biran?

Pravo biti biran za člana predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ima hrvatski državljanin s navršenih 18 godina koji ima prebivalište na području jedinice za čije se predstavničko tijelo izbori provode.
Pravo biti biran za općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba i njihove zamjenike imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji na dan raspisivanja izbora imaju najmanje šest mjeseci prijavljeno prebivalište na području jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave u kojoj se provodi izbor.

5. Tko može predlagati kandidate za članove predstavničkih tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i kandidate za općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba?
Liste za izbor članova predstavničkih tijela i kandidate za općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba predlažu političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj i birači.

6. Kada se održavaju izbori?
Redovni izbori održavaju se treće nedjelje u svibnju mjesecu svake četvrte godine.

7. Tko provodi izbore?
U općini/gradu izbore provode općinska/gradska izborna povjerenstva i birački odbori.
U županiji izbore provode županijsko izborno povjerenstvo i općinsko/gradsko izborno povjerenstvo i birački odbori.
U Gradu Zagrebu izbore provodi Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba i birački odbori.
Biračke odbore imenuju gradska i općinska izborna povjerenstva i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba.

8. Što se mora ponijeti na glasovanje?
Na glasovanje birač mora ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu kako bi predsjednik biračkog odbora ili od njega ovlašteni član utvrdio identitet i provjerio je li upisan u popis birača.

9. Koliko glasačkih listića će biti na biračkom mjestu?
Na svim biračkim mjestima nalazit će se četiri glasačka listića (npr. na biračkom mjestu na području općine, birači će dobiti četiri glasačka listića i to jedan za izbor općinskog načelnika, drugi za izbor članova u općinsko vijeće, treći za izbor župana i četvrti za izbor članova županijske skupštine). Izuzetak je Grad Zagreb gdje će se na biračkim mjestima nalaziti dva glasačka listića, i to za gradonačelnika Grada Zagreba i za članove skupštine Grada Zagreba.

10. Kako se obavlja glasovanje?

Glasovanje se obavlja osobno na biračkom mjestu glasačkim listićem. Za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave glasuje se samo za kandidacijske liste navedene na glasačkom listiću. Glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje.

Za izbor općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba, glasovati se može samo za kandidate navedene na glasačkom listiću. Glasački listić se popunjava zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasuje. Glasovanjem tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena kandidata ujedno se glasuje i za njegova zamjenika/e, te nema mogućnosti odvojenog glasovanja za zamjenike kandidata. Kandidati se na glasačkom listiću navode abecednim redom prezimena kandidata.

11. Kada je glasački listić nevažeći?

Nevažeći glasački listić je:
- nepopunjeni glasački listić,
- listić iz kojeg se ne može sigurno i nedvojbeno utvrditi za koga je birač glasovao,
- listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više kandidacijskih lista, odnosno na kojem je birač glasovao za dva ili više kandidata.

12. Tko utvrđuje rezultate izbora?
Rezultate izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i za općinske načelnike, gradonačelnike, župane i gradonačelnika Grada Zagreba utvrđuje nadležno izborno povjerenstvo jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave na temelju rezultata glasovanja na svim biračkim mjestima u jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Rezultate izbora bez odgode nadležna izborna povjerenstva i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba objavljuju u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja, lokalnom radiju i u novinama te na oglasnoj ploči jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Popis nadležnih izbornih povjerenstva i njihovih telefonskih brojeva putem kojih će se moći dobiti informacije o izbornim rezultatima bit će objavljeni na web stranici Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske podnosi Hrvatskom saboru izvješće o provedenim izborima u roku od 60 dana od dana objave službenih rezultata izbora.