MISLI LOKALNO - DJELUJ GLOBALNO

Top ljestvica osebujnih političara

06.04.2009 u 10:53

Bionic
Reading

Premda lokalni izbori još uvijek nisu ni raspisani, bitka za gradonačelnička mjesta već se rasplamsala od Dubrovnika preko Splita i Zagreba do Osijeka. Budući da će se lokalni čelnici na predstojećim izborima birati neposredno, te funkcije su još više dobile na svojoj važnosti, a neki analitičari su išli tako daleko da proriču pojavu 'malih' ili 'lokalnih Tuđmana', kako su ih nazvali

No, nova izborna legislativa je već sada nedorečena, pa zapravo nije jasno hoće li aspiranti za (grado)načelničke fotelje nakon pobjede na izborima postati mali Tuđmani ili veliki fikusi. I dosad smo se susretali s osebujnim lokalnim političarima koji su najraznovrsnijim potezima skretali pozornost na sebe, a ako je suditi prema njihovim izbornim planovima, namjera im je zadržati ili ojačati svoje pozicije i u budućnosti.

Recimo, Stipe Petrina, načelnik Primoštena koji će sa svojom Nezavisnom listom Mladost, znanje i iskustvo pokušati osvojiti još jedan mandat, nacionalni publicitet je stekao kada je građanima uputio javni poziv da ne plaćaju TV pretplatu Hrvatskoj televiziji. To je bio početak njegovog križarskog rata protiv HRT-a koji je nastavio detaljno objašnjavajući javnosti kako odjaviti televizor i izbjeći plaćanje ovoga nameta državi. Njegov javni angažman sad se već pomiješao s paranojom, pa je prije nešto više od mjesec dana izrazio sumnju da ga prisluškuju. 'Puštanje TV signala Općini Primošten uvjetuju mojim izbornim porazom', rekao je Petrina i cijeli slučaj prijavio ministru pravosuđa i Odboru za pravosuđe Europskog parlamenta.

Vinko Brkan, iako tamošnji dogradonačelnik, trogirska je alfa i omega. U ruke lokalnog HDZ-a koncentrirao je vlast triju medija: radija, novina i televizije, a novac troši na nerealne ambicije tamošnjih nogometnih, košarkaških i drugih klubova, što je kulminiralo dovođenjem Milana Rapaića i gradnjom stadiona iz gradskog proračuna za gotovo 8.000 ljudi u gradu od svega 12 tisuća stanovnika. Slične ambicije je imao i znatno moćniji Vlado Zec, pa je sada iza rešetaka. Inače, Brkan je poznat i po tome što je po Dalmatini bježao presretačima te se kasnije mjesecima skrivao od policajaca, koji su ga željeli ispitati o spomenutoj vožnji budući da su mu snimili registraciju. Hrvatsku javnost ponovno je 'oduševio' govorom na 19. godišnjicu HDZ u Trogiru kada je osramotio ministra Dragana Primorca koji je na skupu bio gost. 'Bio nam je predsjednik tu nekoliko puta... Kada se raspala, osmorka, sedmorka, šestorka. Dolazili su nam ministri graditeljstva, pa prostornog planiranja, a sada je na redu znanost u Trogiru i zato je naš ministar tu s nama. Znači, ništa nije slučajno', zaključio je Brkan.

HDZ je stranka koja ima mnogo osebujnih likova - kako bi rekla potpredsjednica Kosor, teško je kontrolirati toliko članstvo, pa se među njima uspio izdvojiti i jedini šaman među lokalnim čelnicima u Hrvatskoj - Luka 'Bunika' Hodak. On se odlučio ponovno kandidirati za načelničku funkciju u Saborskom, nepuna četiri mjeseca nakon što je u šamanskom novogodišnjem obredu koji je predvodio, punom bunike, alkohola i tko zna kakvih drugih opijata, preminuo njegov susjed. Luka ipak nije odustao od političke karijere rekavši da će se kandidirati na idućim izborima jer su 'Bog i istina na strani HDZ-a'. I Manitou, po svemu sudeći.

Ramo Dedić dijeli salatu

Da, dok čeka na Božju pomoć, čovjek nešto mora i sam napraviti, pokazao je nedavno i karlovački gradonačelnik Damir Jelić koji je po osnovnim školama dijelio pisma o tome kako on dobro radi svoj posao, pokušao je lokalne novinarke učlaniti u HDZ, a direktoru Čistoće, aludirajući na njegovu tamniju put, rekao da pobjegne kako ga policija ne bi s ostalim Romima pokupila s lokalnog deponija. Na pitanje članice Udruge slijepih Karlovačke županije prije pola godine tko je od gostiju stigao na domjenak, Jelić joj je slagao da je došao Milan Bandić. Gradonačelnik Duge Rese, HSS-ovac Ivan Barišić, krajem 2006. godine zaradio je kaznenu i prekršajnu prijavnu nakon što je istukao supruga bivše ljubavnice.

Da i ne spominjemo već legendarnog Ivicu 'Jubito' Kirina, bivšeg ministra unutrašnjih poslova, gradonačelnika Virovitice i zvijezdu YouTubea, zagrebačkog 'maratonca' Milana Bandića zvanog 'neka institucije pravne države rade svoj posao' ili lažnog magistra Antu Đapića, gradonačelnika Osijeka. Materijala, dakle, nije manjkalo ni dosad, a s kandidatima poputkontroverznog poduzetnika i kandidata za gradonačelnika Splita Željka Keruma ili Rame Dedića, čovjeka koji je predsjedniku Mesiću poklonio ukradenu sliku, javnost i medije će i ubuduće zabavljati ili iritirati osebujne političke figure. Za komunikološke stručnjake Hrvatska je obećana zemlja.